Με νέο CEO η Deutsche Bank θέλει να επιστρέψει στα κέρδη

Με νέο CEO η Deutsche Bank θέλει να επιστρέψει στα κέρδη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές συντελούνται στην κορυφή της ιεραρχίας της Deutsche Bank, οι οποίες ενδεχομένως να τη βοηθήσουν ώστε να ξαναβρεί τον χαμένο προσανατολισμό της, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. O μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν αντικαταστάθηκε από τον Κρίστιαν Σέβινγκ, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και πρώην επικεφαλής του βραχίονα λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου. Επιπλέον, στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής από τους δύο συνδιευθυντές, Γκαρθ Ρίτσι και Μάρκους Σενκ, έμεινε μόνο ο πρώτος.

Επίσης, το μέλλον του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank Πάουλ Αχλάιτνερ τίθεται εν αμφιβόλω, ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ηταν εκείνος που είχε επιλέξει τον αποχωρήσαντα Κράιαν, ενώ του προσάπτονται και άλλες εσφαλμένες αποφάσεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τις αλλαγές προσώπων δεν λύνονται τα θέματα της DB, ενώ ο κ. Αχλάιτνερ έχει μερίδιο ευθύνης για την πορεία της, εφόσον συμμετείχε σε στρατηγικές επιλογές και αλλαγές πλεύσης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική τράπεζα θέτει νέους στόχους. Θα δώσει έμφαση στην εγχώρια αγορά και θα περιορίσει έως έναν βαθμό τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της, τα οποία είχε πολυδιαφημίσει πριν από τρία χρόνια. Τότε, όταν προσέλαβε και τον Βρετανό Τζον Κράιαν, είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν οργανισμό ανάλογο με αυτόν της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Μαζικές απώλειες

Ωστόσο, παρότι ο πεπειραμένος Βρετανός τραπεζίτης εφάρμοσε τρία σχέδια ανασυγκρότησης της Deutsche Bank, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη μαζική απώλεια πελατών της το φθινόπωρο του 2016, οι οποίοι απέσυραν δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός στη Γερμανία ήταν σκληρός και οι δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ και στη Βρετανία δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα, ενώ λόγω παρατυπιών τής επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα. Από το 2010 έως σήμερα, η Deutsche Bank έχει κάνει αύξηση κεφαλαίου 30 δισ. ευρώ, αλλά η χρηματιστηριακή της αξία μόλις που φθάνει τα 24,3 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι μέτοχοι και οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το αν μπορεί το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αναζωογονηθεί.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Xανς Μίχελμπαχ, «η τοποθέτηση του Σέβινγκ στη θέση του CEO σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι οι δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής δεν θα έχουν κυρίαρχη θέση. Επίσης πιστεύω στο ότι η DB θα εστιάσει στη λιανική τραπεζική και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Είναι αλήθεια ότι η προϋπηρεσία του νέου επικεφαλής της Deutsche Bank στη λιανική τραπεζική δίνει το στίγμα για τη μελλοντική δράση της. Οσο δεχόταν πλήγματα η τράπεζα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, τόσο περισσότερο ενίσχυε τις εγχώριες δραστηριότητές της. Πέρυσι της απέφεραν το 37% των εσόδων της, όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 27%. Συν τοις άλλοις, η DB θα επανεξετάσει τη λειτουργία του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής, ενώ εγκαταλείπει το σχέδιο πώλησης του ταμιευτηρίου PostBank, που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική. Αντ’ αυτού θα το συγχωνεύσει με τον άλλον βραχίονα λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία. Ο Κρίστιαν Σέβινγκ επιδιώκει οι κλάδοι λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής να συνεισφέρουν ισοδύναμα στα συνολικά έσοδα της Deutsche Bank. «Η επενδυτική τραπεζική είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τη γερμανική οικονομία», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Θέλουμε να συνοδεύουμε τις γερμανικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά και για να το κάνουμε, χρειαζόμαστε τα προϊόντα των κεφαλαιαγορών. Σε αυτό το πεδίο είμαστε ισχυροί και γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να παραμείνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα».

Αλλαγές και στη VW

Σε αλλαγή ηγεσίας ενδεχομένως να οδηγηθεί άλλη μία κορυφαία επιχείρηση στη Γερμανία, πέραν της Deutsche Bank. Η Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ματίας Μίλερ με τον υπεύθυνο του κλάδου οχημάτων Χέρμπερτ Ντίες. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης μεθαύριο Παρασκευή. Παρότι ο Ματίας Μίλερ πήρε εύσημα για το πώς κατόρθωσε να ηγηθεί με επιτυχία της εταιρείας διαρκούντος του σκανδάλου απάτης στη μέτρηση εκπομπών ρύπων με την εγκατάσταση «πειραγμένου» λογισμικού, σήμερα η θέση του κλονίζεται. Ο 64χρονος Γερμανός ανέλαβε τα ηνία το 2015. Ωστόσο, σε όλη του τη ζωή εργαζόταν για τη VW και πολλοί εκτιμούν ότι γνώριζε τα περί της απάτης. Η αντικατάστασή του με τον 59χρονο Χέρμπερτ Ντίες σημαίνει ότι η VW θέλει να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της και, κατά κάποιον τρόπο, να «αποκαθαρθεί». Ο Ντίες δεν βρισκόταν στη γερμανική εταιρεία όταν ξεκίνησε η εγκατάσταση του «πειραγμένου» λογισμικού στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, άρα δεν έχει καμία ανάμειξη. Εντάχθηκε στα μέσα του 2015 στο δυναμικό της VW, με θητεία νωρίτερα στην BMW. Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή