Ο ληστής με τη γαρδένια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή πολύς λόγος γίνεται (ξανά) τις τελευταίες εβδομάδες περί διαρρήξεων, η αφήγηση που ακολουθεί είναι αληθινή και συνέβη αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γλυφάδα, σε στενότατο συγγενικό πρόσωπο του γράφοντος.

Αγνωστος χτυπά το κουδούνι του τρίτου ορόφου κρατώντας γλάστρα. Από αγαθή τύχη, ιδιοκτήτρια άλλου διαμερίσματος πέφτει πάνω του και τον ρωτά ποιον ζητάει. «Είναι για τον παππού στον τρίτο», λέει ο άγνωστος. Σημείωση: Το εν λόγω διαμέρισμα έχει μεγάλη βεράντα, ο «παππούς» περνά κάποιες ώρες σε αυτή και είναι ορατός από τον δρόμο. Ο άγνωστος είχε τσεκάρει ότι στον τρίτο μένει τουλάχιστον ένας ηλικιωμένος.

«Στον τρίτο πάω κι εγώ για να δώσω τα κοινόχρηστα», λέει η ιδιοκτήτρια και ανεβαίνουν μαζί. Η σύζυγος του «παππού» περιμένει στην εξώπορτά της. Ο άγνωστος, παρουσία της άλλης ιδιοκτήτριας, παραδίδει τη γλάστρα όλος χαμόγελο. Το χειρότερο; Επειδή η γυναίκα αδυνατεί να τη μεταφέρει, τον παρακαλεί να την πάει μόνος του έως τη βεράντα. Που σημαίνει ότι ο τύπος εποπτεύει τον εσωτερικό χώρο και αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό ζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Και φεύγει. Παραμένει άγνωστο εάν αυτή ήταν μια «αναγνωριστική» επίσκεψη ή στόχος ήταν να εισβάλει, αλλά του χάλασε τα σχέδια η άλλη ιδιοκτήτρια.

Τρεις μέρες αργότερα, επιστρέφει(!). Και αυτή τη φορά δεν είναι μόνος. Από καθαρή, αγαθή τύχη –ακόμα μία φορά– τη στιγμή που παρκάρουν το βανάκι τους μπροστά στην πολυκατοικία, καταφτάνει ο ανιψιός της γυναίκας στον τρίτο, ο οποίος μένει στο διπλανό διαμέρισμα.

Τα πρόσωπα των δύο αγνώστων του προξενούν αμέσως την υποψία. Προλαβαίνει να ανεβεί τρέχοντας με τις σκάλες στον τρίτο και αφού παρατηρεί τη θεία του που άνοιξε την πόρτα της εισόδου («Ηξεραν το όνομά μου», δικαιολογήθηκε. «Βέβαια, διότι το διάβασαν στο κουδούνι», αποκρίνεται ο ανιψιός), της λέει να κλείσει την πόρτα της, ενώ στο μεταξύ κλείνεται στο δικό του διαμέρισμα, ακριβώς δίπλα, παραμονεύοντας. Ο άγνωστος φτάνει με το ασανσέρ και χτυπάει στη γυναίκα η οποία μισανοίγει την πόρτα. «Θυμάστε που σας έφερα τη γαρδένια; Σήμερα σας έφερα το χώμα της γλάστρας», λέει όλος χαμόγελο. «Δεν το θέλω», φωνάζει η γυναίκα και κλείνει την πόρτα με δύναμη.

Ο ανιψιός ανοίγει ξαφνικά από δίπλα. Ο ξένος κουβαλάει ένα σακί με χώμα. «Φίλε, δώσ’ το σε μένα», του λέει κι εκείνη τη στιγμή βλέπει τον συνεργό να ανεβαίνει από τις σκάλες. Οι δύο άγνωστοι κατεβαίνουν φανερά απογοητευμένοι, μπαίνουν στο βαν κι εξαφανίζονται. «Εάν δεν τύχαινε να έρθω, τώρα θα ήμασταν στις ειδήσεις», σχολίασε μετά ο ανιψιός. Σημείωση: θα χτυπούσαν μια γυναίκα σοβαρά άρρωστη, στα πρώτα στάδια χημειοθεραπείας, ο δε άνδρας της (ο «παππούς») είναι 88χρονος διαβητικός με σημάδια άνοιας.

Η κατάσταση είναι τέτοια που απλοί πολίτες, προτού καταφέρουν να φτάσουν στην αυτοδικία, αφημένοι στην τύχη τους αναγκάζονται να το «παίζουν» ντετέκτιβ. Βλέπετε τι κόλπα σκαρφίζονται και τι θράσος έχουν. Η αστυνομία ακούει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή