Το Κονκλάβιο (11/04/18)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τήλος όπως Ταϊλί

Eχω την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κατά νουν το «Χαμένο νησί» του Μιχάλη Καραγάτση όταν από την Τήλο εκστόμισε τα περί «ανατολικότερων» συνόρων της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Το λέω επειδή… ήρθε δεύτερος. Κι αυτό διότι στο προαναφερθέν μυθιστόρημά του Καραγάτση που εκτυλίσσεται στην Τήλο του 1852, ο συγγραφέας εμφανίζει το νησί να μετακινείται, από αιγαιοπελαγίτικο να γίνεται τροπικό και να ταξιδεύει στις θάλασσες του Ειρηνικού, δηλαδή εντελώς ανατολικά. Μάλιστα, η «δυσεξήγητη εμφάνιση της νέας νήσου στον Ειρηνικό», όπως αναφέρεται στο βιβλίο, κάνει γαλλική επιστημονική αποστολή να μετονομάσει την Τήλο σε Ταϊλί. Την ιστορία μού θύμισε φιλοπαίγμων πολιτευτής, ο οποίος μάλιστα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει το βιβλίο του Καραγάτση στον Τσίπρα.

Εδώ τα καλά ψάρια

Μένω στον πρωθυπουργό και στις διακοπές του στην Τήλο, όπου πληροφορούμαι ότι συνοδευόταν από τον στενό του συνεργάτη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερό και από φιλικό ζευγάρι. Δωδεκανησιακή πηγή μού μεταφέρει ότι ο Τσίπρας επιχείρησε ψάρεμα με ψαροντούφεκο (όχι με μπουκάλα, αλλά με αναπνευστήρα) δύο φορές, μία το Μεγάλο Σάββατο και μία τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι πληροφορίες μου για το τι ψάρια έπιασε διίστανται. Κατά μία εκδοχή δεν έπιασε τίποτα. Σύμφωνα με μια άλλη, τη δεύτερη φορά έπιασε ένα μεγάλο ψάρι και το έφερε στο τραπέζι της παρέας του προς άμεση απαλλοτρίωση. Πληροφορίες που τον θέλουν να πολλαπλασίασε το ψάρι είναι απολύτως ανακριβείς.

Ζωή ποδήλατο

Στο χωριό του, τον Δραπανιά Χανίων, πέρασε τις μέρες του Πάσχα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σημειώνω ότι η μητέρα του περνάει τον μισό χρόνο εκεί και ο ίδιος πάντα το προτιμά για την πασχαλινή του ανάπαυλα. Δεν ξέρω αν είναι οι παιδικές αναμνήσεις, ή αν ο Σταύρος έχει ανακαλύψει εσχάτως την προσωπική του πίστη, αλλά παρότι δεν είναι απ’ αυτούς που περνούν συχνά το κατώφλι της Εκκλησίας, στον Επιτάφιο του χωριού του έδωσε το «παρών». Παραμονές Ανάστασης, πάντως, αυτόπτης μάρτυράς μου τον συνέλαβε να κάνει ποδηλατάδα πέριξ του χωριού.

Στα κονδύλια λέμε ναι

Μεγάλη φιέστα, χθες, στις Βρυξέλλες με αφορμή την Ψηφιακή Μέρα 2018 (#DigitalDay2018) που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του αντιπροέδρου Αντρους Ανσιπ, της αρμόδιας επιτρόπου Μαρίγια Γκαμπριέλ, υπουργών, ευρωβουλευτών –παρούσα ήταν η Μαρία Σπυράκη– καθώς και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Προτεραιότητες για την τρέχουσα χρονιά είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το e-health και οι συνδέσεις 5G. Το σημειώνω επειδή το πρωτόκολλο συνεργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη υπέγραψαν 23 χώρες, 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Νορβηγία και η Αγγλία, όχι, όμως και η Ελλάδα. Μου λένε ότι η ελληνική πλευρά είχε κρατήσει το θέμα σε εκκρεμότητα μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελικά, δεν έδωσε το «παρών» ο αρμόδιος υπουργός, ούτε, όπως μαθαίνω, εξουσιοδότησε κάποιον άλλο να το υπογράψει, παρόλο που η Ελλάδα δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για το κείμενο. Πάντως, η Κομισιόν ενέκρινε πιλοτικό 5G για συνδεδεμένα αυτοκίνητα για τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Εννοείται πως όταν είναι να πάρουμε κοινοτικά κονδύλια, δεν λέμε όχι…

Οι Βρετανοί ξανάρχονται

Eνας (όχι και τόσο) παλιός γνώριμος της Ελλάδας επιστρέφει οσονούπω για μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διάλεξη αφορά τον Γιάννη Ρίτσο και την τέχνη της ανάγνωσης. Και αυτός που θα τη δώσει –στις 23 Μαΐου– δεν είναι άλλος από τον πρώην Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ο οποίος είναι γνωστό ότι κάνει διδακτορικό πάνω στον Ρίτσο. Ο Κίτμερ δεν θα είναι, πάντως, ο μόνος Βρετανός που θα τιμήσει την Κρήτη. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι προηγουμένως –στις αρχές Μαΐου (9 για την ακρίβεια) όταν και αναμένονται επισήμως στην Ελλάδα– ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, θα επιλέξουν την Κρήτη για εκτός Αθηνών –και πρωτοκόλλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας– επίσκεψη. Αυτό μέχρι νεωτέρας, καθώς στο μεταξύ έχουν εξεταστεί διάφορες ιδέες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το ζεύγος να επισκέπτεται την Κρήτη και να πραγματοποιεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εξόρμηση με τη βούλα της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή