ΠΟΥ – Ντούμα: Συμπτώματα από έκθεση σε τοξικά αέρια

ΠΟΥ – Ντούμα: Συμπτώματα από έκθεση σε τοξικά αέρια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ντούμα, ανατολικά της Δαμασκού στη Συρία, από φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που συνέβη το Σάββατο, ενώ συνολικά περίπου 500 άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα που προκλήθηκαν από την έκθεση στα τοξικά αέρια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ διαπιστώνει πως «υπήρξαν ενδείξεις και συμπτώματα από την έκθεση σε τοξικά χημικά, ύστερα από επίθεση με τοξικά αέρια σε ανταρτοκρατούμενο θύλακο στη Συρία», γεγονός που κατέστησε αναγκαία την άμεση νοσηλεία των εκατοντάδων ανθρώπων που υπέστησαν βλάβες από τη φερόμενη επίθεση, όπως «σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και διατάραξη του κεντρικού νευρικού συστήματος». Παράλληλα, η ανακοίνωση με την οποία ο ΠΟΥ καταδικάζει την επίθεση αναφέρει πως «ο Οργανισμός αιτείται την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή ώστε να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πληγέντες, να εξετάσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας». Ο ΠΟΥ τόνισε πως δεν διαθέτει επίσημο ρόλο στις διεξαγόμενες εγκληματολογικές έρευνες με αντικείμενο τη χρήση χημικών όπλων, τη στιγμή που οι διεθνείς εξειδικευμένοι ερευνητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις διαβεβαιώσεις της Δαμασκού για ασφαλή διέλευση από και προς την Ντούμα ώστε να εξακριβώσουν εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά που έχουν τεθεί υπό διεθνή απαγόρευση.

Συνολικά, περισσότεροι από 70 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε υπόγεια στην Ντούμα του πρώην ανταρτοκρατούμενου θυλάκου της ανατολικής Γούτα έχουν πεθάνει σύμφωνα με αναφορές, ενώ οι 43 από αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα που προκλήθηκαν από την έκθεση σε εξαιρετικά τοξικά χημικά, σύμφωνα με αναφορές από τοπικούς εταίρους του ΠΟΥ. Κατά τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΠΟΥ για ζητήματα επείγουσας ετοιμότητας και δράσης, «θα έπρεπε όλοι να εξοργιστούμε με αυτές τις τρομακτικές αναφορές και εικόνες από την Ντούμα».

Την επίθεση έχουν καταδικάσει οι ομάδες αρωγής της ευρύτερης περιοχής καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης. Χαρακτηριστικά χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως «όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο».

Η Δαμασκός και οι σύμμαχοι του Ασαντ στη Μόσχα και στην Τεχεράνη διαψεύδουν την επίθεση και αρνούνται τις κατηγορίες. Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ΠΟΥ και λοιπές ανεξάρτητες πηγές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές της επίθεσης με χημικά όπλα, καθώς η Ντούμα φυλάσσεται πλέον από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους, ερευνητές και ομάδες αρωγής. Η φερόμενη επίθεση είχε στόχο να κάμψει την αντίσταση των ανταρτών, οι οποίοι τελικώς παραδόθηκαν και προχώρησαν σε συμφωνία με το κυβερνητικό καθεστώς την επόμενη ημέρα. Το συριακό καθεστώς θεωρεί τη νίκη αυτή σπουδαία, καθώς έπεσε και το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Γούτα.

Εγκλωβισμένοι άμαχοι

Κατά την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ντούμα, τη στιγμή που περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν δραπετεύσει από την ανατολική Γούτα προς τη βόρεια Συρία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή