Πιέσεις στο ρούβλι λόγω της διαμάχης ΗΠΑ – Ρωσίας

Πιέσεις στο ρούβλι λόγω της διαμάχης ΗΠΑ – Ρωσίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κρίση για το ρωσικό ρούβλι, το οποίο υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Μόσχας για τη Συρία, ενώ είχαν προηγηθεί οι αμερικανικές κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Χθες το ρούβλι υποχωρούσε κατά 2,3% στα 64,5125 ανά δολάριο, ενώ η απόδοση του 10ετούς ρωσικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 7,64%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ομοίως, η απόδοση των CDS για ρωσικά ομόλογα σε δολάρια αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 156 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον περασμένο Αύγουστο. Οι επενδυτές αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ την αβεβαιότητα επιτείνει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος είναι τελείως απρόβλεπτος. «Ολες οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να απειληθούν δυνητικά και οι επιπτώσεις θα είναι αρκετά σημαντικές», λέει ο Στεφάν Μονιέ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank Lombard Odier στη Γενεύη. Οι τελευταίες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιο σκληρές από εκείνες που είχαν επιβληθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, διότι απαγορεύουν ρητώς οποιαδήποτε συναλλαγή με ομόλογα ρωσικών εταιρειών και όχι απλώς την πρόσβαση σε νέο δανεισμό. Υπάρχει και η λεγόμενη «πυρηνική επιλογή», πάντοτε σε οικονομικό πλαίσιο. Την περασμένη εβδομάδα εισήχθη στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για να απαγορευθεί σε Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ταχθεί κατά αυτού του μέτρου, υποστηρίζοντας πως θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς επενδυτές. Πριν από το ξεπούλημα που πυροδότησε την περασμένη Παρασκευή η επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ξένοι επενδυτές κατείχαν το 34% των ρωσικών κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή