Υποχωρεί η λίρα, εκτόξευση αποδόσεων στα ομόλογα

Υποχωρεί η λίρα, εκτόξευση αποδόσεων στα ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και, παράλληλα, αυξάνεται σε επίπεδο-ρεκόρ η απόδοση των τουρκικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διστάσει να παρέμβει αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Επίσης διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα χθες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οι προειδοποιήσεις για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της Αγκυρας, η γενικότερη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση της λίρας κατά περισσότερο από 9% από την αρχή του έτους. Χθες, η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 4,1934 ανά δολάριο, δηλαδή σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, και η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 5,1938 ανά ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων, όπου οι επενδυτές απαιτούν πολύ υψηλή απόδοση ώστε να ρισκάρουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τουρκία.

Η απόδοση του τουρκικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε χθες σε νέο επίπεδο-ρεκόρ: 13,56%. Από την αρχή του έτους, η απόδοση των τουρκικών 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η εξασθενημένη λίρα οδηγεί σε περαιτέρω απώλειες στις μετοχές και στα ομόλογα, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τις ανησυχίες περί φυγής κεφαλαίων και οδηγεί σε νέα εξασθένιση του νομίσματος», εξηγεί στο Bloomberg o Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αυξήθηκε τους 12 μήνες έως και τον Φεβρουάριο του 2018 στα 53,3 δισ. δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να διακοπεί ξαφνικά και να απειλήσει με κατάρρευση τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας. Θεωρητικά, η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προσπαθήσει, τουλάχιστον, να ανακόψει ή να επιβραδύνει τη διολίσθηση της λίρας αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι κερδοσκόποι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχιστεί η υποτίμηση του νομίσματος. Το στοίχημα βασίζεται στην εκτίμηση πως η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν θα αντιδράσει επιθετικά, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού, διότι της το έχει απαγορεύσει ρητά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Στις 31 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν πηγή «δεινών για την οικονομία» και πως όσοι τάσσονται υπέρ της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα θα λογοδοτήσουν σε αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή