Κριστίν Λαγκάρντ: Η ενίσχυση του προστατευτισμού απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ενίσχυση του προστατευτισμού απειλεί την παγκόσμια οικονομία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο εξακολουθεί να είναι αισιόδοξο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο διάστημα, ωστόσο η άνοδος του προστατευτισμού απειλεί με «ξήλωμα» το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, που κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από την απόλυτη φτώχεια, είπε χθες η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ. Το Ταμείο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα τις νέες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τον Ιανουάριο είχε αναβαθμίσει την πρόβλεψη για το 2018 και το 2019 στο 3,9%. Η παγκόσμια οικονομία ευνοείται από την ενίσχυση των επενδύσεων, την ανάκαμψη του εμπορίου και τις θετικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες που επικρατούν, στοιχεία που ενθαρρύνουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωσή τους. Φαίνεται, όμως, πως πάντοτε υπάρχει και ένα «αλλά». «Οντως, η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι σήμερα λαμπρή. Ωστόσο, βλέπουμε μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα περιόρισε την ακραία φτώχεια, μείωσε το κόστος διαβίωσης των ανθρώπων και δημιούργησε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές. «Αλλά αυτό το σύστημα κανόνων και κοινής ευθύνης απειλείται σήμερα με διάλυση. Αυτό θα ήταν ασυγχώρητο, συλλογική αποτυχία πολιτικής».

Οι φόβοι περί εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου, θα κυριαρχήσουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις ΗΠΑ ή στην Κίνα, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων πλήττει τους πάντες και πρωτίστως τους φτωχότερους καταναλωτές. Τέτοιου είδους εμπόδια εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα να διαδραματίσει τον «ουσιαστικό» ρόλο του, δηλαδή να αυξήσει την παραγωγικότητα και να συμβάλει στην εξάπλωση νέων τεχνολογιών, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η επιβράδυνση του ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης αλλά η υπονόμευση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που, τελικά, θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων. Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα παράπονα των ΗΠΑ για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Κίνα την πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο πολυμερούς συστήματος. «Η ενίσχυση του εμπορίου, η απομάκρυνση εμποδίων… πρέπει να γίνει συλλογικά. Δεν γίνεται να επιτευχθεί με ασυνήθιστα μέτρα… και μονομερείς απειλές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή