Κιν. Αλλαγής: «Εκπληξη» για τη θέση του γραμματέα

Κιν. Αλλαγής: «Εκπληξη» για τη θέση του γραμματέα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη έκπληξη της Φώφης Γεννηματά στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο να προτείνει για τη θέση του γραμματέα του νέου φορέα ένα στέλεχος μόλις 27 ετών που αποτελεί την –πολύ– νέα γενιά του κόμματος μόνον απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, υποψήφιου διδάκτορος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, το κομβικό πόστο του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ανεβαίνοντας πολύ ψηλά στην ιεραρχία, εκπέμπει συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα.

Εκτός του αυτονόητου, δηλαδή της αλλαγής γενιάς και της επικοινωνιακής σημειολογίας να «βγει μπροστά» ένα νέο πρόσωπο, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και κάτι ακόμα: την επείγουσα ανάγκη να δείξει το Κίνημα Αλλαγής πως από πίσω έρχεται μια νέα γενιά που μπορεί να στελεχώσει τον νέο φορέα και να επανασυνδέσει το κόμμα με τη γενιά των κάτω των 35 ετών, όπου οι ποιοτικές μετρήσεις έχουν δείξει στελεχιακή «λειψυδρία».

Τυπικά, η επιλογή του Μαν. Χριστοδουλάκη, που έχει διατελέσει γραμματέας της ΠΑΣΠ του ΕΜΠ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν μέλος του τομέα Παιδείας του κόμματος, θα επικυρωθεί την ερχόμενη Κυριακή στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα παραπάνω πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή του νεαρού, αν συνδυαστούν με το γεγονός πως ο νέος εκπρόσωπος του κινήματος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Παύλος Χρηστίδης, πολλαπλασιάζονται. Ο 34χρονος πολιτικός μπορεί να είναι σαφώς πιο προβεβλημένος από τον κ. Χριστοδουλάκη, καθώς έχει ήδη τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, η αναβάθμισή του ωστόσο δείχνει πως η απόφαση της κ. Γεννηματά να δώσει χώρο σε πρόσωπα της νέας γενιάς είναι απολύτως συνειδητή και εκπροσωπεί συγκεκριμένη στρατηγική. Οι δύο προτάσεις, πάντως, της προέδρου του κόμματος κ. Γεννηματά δεν πέρασαν αβρόχοις ποσί, καθώς έχουν ένα χαρακτηριστικό το οποίο αναγιγνώσκεται αντίστροφα από πολλούς που συναποτελούν το εγχείρημα. Το γεγονός πως προέρχονται και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από τη Νεολαία του, κάνει αρκετούς που συμμετέχουν στο κίνημα να μιλούν για «πασοκοποίηση του νέου φορέα», κάτι που εκπέμπει τελικά «λανθασμένο μήνυμα προς τα έξω».

Εθνικά σε πρώτο πλάνο

Τα εθνικά θέματα και η συνταγματική αναθεώρηση τέθηκαν σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πολιτικό Συμβούλιο. Στην κοινή απόφαση που εξεδόθη αμέσως μετά την τρίωρη συνεδρίαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου» και λειτουργεί με «βάση συγκεκριμένη στρατηγική», κάτι που απαιτεί «πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση» και «επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική». Οσον αφορά το μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που υπενθυμίζεται πως προκάλεσε πολλές τριβές πριν από το Πάσχα με τη διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου, το Π.Σ. επικύρωσε την άποψη που υπήρχε στην κεντρική διοίκηση του φορέα πως είναι «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» και ως εκ τούτου «η συνταγματική αναθεώρηση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η ενίσχυση των θεσμών, η θωράκιση του κράτους δικαίου πρέπει τώρα με θεσμικές διαδικασίες να ικανοποιηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή