Και φέτος θα εκδοθούν βίζες για Τούρκους τουρίστες

Και φέτος θα εκδοθούν βίζες για Τούρκους τουρίστες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία των νησιών του Αιγαίου την απόφαση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, να ισχύσουν και φέτος οι βίζες-εξπρές για Τούρκους πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από τα τουρκικά παράλια. Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε «ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί στην εφαρμογή και για το έτος 2018 του συστήματος έκδοσης θεωρήσεων μιας εβδομάδας για Τούρκους τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες, που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά του Αιγαίου».

Το εν λόγω μέτρο, που αποτελούσε για δεκαετίες πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, άρχισε να εφαρμόζεται δειλά μετά το 2010. Το στοίχημα απέδωσε τα μέγιστα, όπως ισχυρίζονται ομόφωνα όλοι οι εμπλεκόμενοι σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Ρόδο. Ολο και περισσότεροι Τούρκοι δράττονταν της ευκαιρίας να επισκεφθούν –για πρώτη φορά συνήθως– τη χώρα μας. Τα νούμερα «μιλούν», άλλωστε, από μόνα τους: Το 2013 επισκέφθηκαν τη Χίο 56.299 Τούρκοι πολίτες, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε την επόμενη χρονιά φθάνοντας τους 64.401 μέχρι και τον Οκτώβριο. Στη Λέσβο, μόνο το πρώτο δεκαήμερο του 2014 έκαναν διακοπές ή μονοήμερες αποδράσεις 42.180 Τούρκοι υπήκοοι. Μεταξύ των παραθεριστών συγκαταλέγονταν και πολλοί επώνυμοι, όπως η ηθοποιός Ντενίζ Σακίρ, η επιχειρηματίας Γκιουλέρ Σαμπαντζί και ο ηθοποιός Κενάν Iμιρζαλίογλου, γνωστός στην Ελλάδα ως «Εζέλ» από το ομώνυμο σίριαλ. Μόνο τον Ιούνιο του 2017 στη Χίο έφτασαν 10.000 Τούρκοι και τον Ιούλιο 15.527.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της τελευταίας τριετίας έφεραν τα πρώτα σύννεφα. Η αύξηση των προσφυγικών ροών, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που έχει εξίσου προκαλέσει ένα άτυπο ρεύμα Τούρκων προς τη χώρα μας, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εγείρουν ερωτήματα στις Αρχές –ελληνικές και ευρωπαϊκές– για τη σκοπιμότητα συνέχισης του εν λόγω προγράμματος. Φαίνεται, όμως, ότι συνεκτιμήθηκαν όλες οι παράμετροι. Οι τοπικές αρχές, άλλωστε, έκαναν έκκληση για παράταση του μέτρου, ζητώντας να μην επωμίζονται όλα τα μειονεκτήματα της παραμεθορίου, αλλά κανένα πλεονέκτημα. Οι Τούρκοι «μουσαφίρηδες» ήταν ομολογουμένως εκείνοι που στήριξαν κατ’ εξοχήν οικονομικά νησιά, όπως η Λέσβος και η Χίος. Τον ίδιο εξισορροπητικό ρόλο προβλέπεται να αναλάβουν και το φετινό καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή