Αύξηση εισροών ξένων κεφαλαίων τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο λόγω ΟΛΘ

Αύξηση εισροών ξένων κεφαλαίων τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο λόγω ΟΛΘ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΕΧΑΕ, τον Μάρτιο οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 243,84 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατ. ευρώ από την επενδύτρια κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki στο ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ έγινε την Πέμπτη 22 Μαρτίου και το πακέτο των μετοχών διεκπεραιώθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή 23 του μήνα. Αντιστοίχως, οι Ελληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές με εκροές κεφαλαίων ύψους 243,93 εκατ. ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο πραγματοποίησαν το 58,4% των συναλλαγών σε σχέση με το 53,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 είχαν πραγματοποιήσει το 49,4% των συναλλαγών. Παράλληλα, αυξήθηκε και η συνολική θέση των ξένων στην ελληνική αγορά κατά 0,5 %. Η συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε στο 66,4%, ενώ, συνυπολογίζοντας και τη συμμετοχή του ΤΧΣ (1.594,21 εκατ. ευρώ ή 3,7%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται σε 63,9% έναντι 63,6% τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 0,5%. Η συνολική αξία των συναλλαγών, ελέω ΟΛΘ, διαμορφώθηκε στο 1,55 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 62,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε τον Μάρτιο στα 43,33 δισ., μειωμένη κατά 6,9% από τον Φεβρουάριο.

Πάντως, ο αριθμός των ενεργών μερίδων για τον Μάρτιο ανήλθε στις 21.520 έναντι 18.694 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε χαμηλότερος από αυτόν του περυσινού Μαρτίου (23.159). Οι Ελληνες μικροεπενδυτές, δηλαδή ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν το 14,6% των συναλλαγών τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή