Σχέδιο αναδιάρθρωσης με «κούρεμα» οφειλών έως 70% για τη Notos Com

Σχέδιο αναδιάρθρωσης με «κούρεμα» οφειλών έως 70% για τη Notos Com

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναίο «κούρεμα» 70% των οφειλών του, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς και αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου με κλείσιμο καταστημάτων κυρίως στη λιανική, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου Notos Com Συμμετοχές – προωθείται από τις πιστώτριες τράπεζες σε συνεργασία με την Pillarstone.

Οι όροι του σχεδίου αναδιάρθρωσης αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Pillarstone, που θα παράσχει το ήμισυ της αναχρηματοδότησης, έχουν μπει στοn «σκληρό πυρήνα» των κρίσιμων λεπτομερειών. Στα κρίσιμα υπό συζήτηση θέματα είναι η κατάταξη των πιστωτών στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς η αναχρηματοδότηση από την Pillarstone την καθιστά πρώτο δικαιούχο (super senior dept) σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτύχει. Ουσιαστικά, οι τράπεζες αποδέχονται τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους από το προϊόν της ρευστοποίησης σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν επιτύχει και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πλειστηριασμό. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε λεπτό σημείο και στόχος είναι η διάσωση του ιστορικού ομίλου Notos Com Συμμετοχές –πρώην «Αφοί Λαμπρόπουλοι»– και η προστασία της συντριπτικής πλειονότητας των περίπου 1.200 θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό το γενναίο «κούρεμα» που έχει συνομολογηθεί κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο όμιλος, η λειτουργική κερδοφορία του οποίου δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, να μπορέσει να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία του, να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να μεταπωληθεί. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει αναχρηματοδότηση τόσο από την Pillarstone όσο και από τις τράπεζες σε δύο φάσεις παράλληλα με την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του ομίλου, μειώνοντας σημαντικά το εμπορικό δίκτυο, αλλά διατηρώντας τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αλλαγή του μάνατζμεντ σε συνεργασία με την παρούσα διοίκηση, που θα παραμείνει στην προεδρία του ομίλου.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν περίπου 152 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος είναι προς προμηθευτές. Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Notos Com έχει η Εθνική Τράπεζα με 65 εκατ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τρεις μεγάλους τομείς: τα καλλυντικά, τον κλάδο προσωπικής εμφάνισης (ένδυση-υπόδηση) και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, λειτουργεί τα Notos Galleries σε Aθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Kαλαμάτα και τα Notos Home σε πλατεία Kοτζιά και Golden Hall, ενώ διαθέτει ευρύ δίκτυο καταστημάτων μέσω των οποίων προωθεί τα brands των οποίων είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος.

Η Notos Com Συμμετοχές είναι από τις γνωστότερες εμπορικές αλυσίδες με κύκλο εργασιών 117 εκατ. ευρώ –με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2015–, με ισχυρή παρουσία στον τομέα των πολυκαταστημάτων με τα εμπορικά σήματα Notosgalleries και Νotoshome. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει το 1906, όταν ο Ξενοφών και ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος ίδρυσαν την «Αφοί Λαμπρόπουλοι», η οποία βρισκόταν στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους. Το 1913 το κεντρικό κατάστημα μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου (εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα) και με τον καιρό επεκτάθηκε και στη Λυκούργου. Το 1999 πέρασε στον έλεγχο του ομίλου επιχειρήσεων Παπαέλληνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή