Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/04/18)

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι τράπεζες τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στελεχών της ΕΚΤ με τις διοικήσεις των τραπεζών –και θα ακολουθήσουν και άλλες τις επόμενες ημέρες–, όπου συζητήθηκε η πρόοδος του stress test, καθώς και τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη, απέστειλαν το τελευταίο σετ στοιχείων, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία υποβολής. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι επόπτες δεν μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία. Για την ακρίβεια, από τις διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ και το αν –και πόσα– πρόσθετα στοιχεία θα ζητήσει, οι τράπεζες ελπίζουν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το προς τα πού πηγαίνουν τα αποτελέσματα του stress test!

Δύο πλειστηριασμοί λόγω επιχειρηματικών οφειλών

Με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα συνολικά χρέη που βαραίνουν τους οφειλέτες, των οποίων η ακίνητη περιουσία οδηγείται σε πλειστηριασμό, απαντούν οι συμβολαιογράφοι στους ισχυρισμούς των συλλογικοτήτων για πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών. Οπως σημειώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, δύο πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για χθες δεν αφορούν κύριες κατοικίες και οι οφειλές προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 905.000 και 784.000 ευρώ, για τα οποία οι οφειλέτες είναι απόλυτα ενημερωμένοι όσον αφορά τη σχετική διαδικασία.

Μεγάλες καθυστερήσεις σε αναθέσεις δημοσίων έργων

Στο παρελθόν οι αναθέσεις των δημοσίων έργων χρειάζονταν μήνες έως ότου ολοκληρωθούν, λόγω της «βιομηχανίας των προσφυγών» μεταξύ των ανταγωνιστριών κοινοπραξιών-ομίλων. Παρότι η πρακτική αυτή έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, οι χρόνοι συμβασιοποίησης των διαγωνισμών όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» για τον κατασκευαστικό κλάδο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ακόμα και σε διαγωνισμούς με έναν (!) συμμετέχοντα απαιτούνται εννέα μήνες για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση;

Παράταση της θητείας του Μ. Παναγιωτάκη

Παρατείνεται μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση η θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Γιατί μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση; Κατά μία εκδοχή, για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με το υπερταμείο, το οποίο τυπικά πρέπει να προτείνει την ανανέωση της θητείας του. Κατά μία άλλη εκδοχή, επειδή δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης του, αν και η κυβέρνηση ψάχνει. Το να βρεθεί κάποιος τέτοια εποχή να αναλάβει την Επιχείρηση και μάλιστα με τέτοιες αποδοχές –λιγότερα από 3.000 ευρώ τον μήνα καθαρά– είναι μάλλον απίθανο.

Η κυβερνητική ερμηνεία των στοιχείων της ΕΚΤ

Διαφορετικά «διαβάζει» η κυβέρνηση τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική δήλωση της τομεάρχου Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε χθες επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, καταγράφοντας για το 2017 τον ισχυρότερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Οπως πιστοποιεί η έκθεση, η ελληνική οικονομία εξέρχεται από το πολυετές καταστροφικό σπιράλ της ύφεσης, στο οποίο την είχαν παγιδεύσει οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων». Τι κι αν στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2017, ότι έχει ένα από τα πιο χαμηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ότι είχε αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και αποταμίευσης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή