Τα Βαλκάνια, η Ε.Ε. και το «παιχνίδι» της Ρωσίας

Τα Βαλκάνια, η Ε.Ε. και το «παιχνίδι» της Ρωσίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως τα Βαλκάνια έχουν γίνει πεδίο μάχης εν μέσω ενός νέου ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία, υποστηρίζουν, επεκτείνει την επιρροή της και μεγεθύνει τις εθνολογικές εντάσεις σε χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Κατά τον ερευνητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας Μαρκ Γκαλεότι, μετά τη συντονισμένη απάντηση της Δύσης στη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, «τα Βαλκάνια αποκτούν μεγαλύτερη αξία».

Στα Βαλκάνια, ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία μπορεί να σπείρει νέα αστάθεια στον απόηχο του θηριώδους πολέμου του 1992-1995 που διέσπασε την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο Σεράγεβο, πολλές από τις πληγές του πολέμου έχουν εξαφανιστεί. Ομως, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνιστά ακόμη ένα εύθραυστο οικοδόμημα υπό δοκιμασία, κάτι που η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί.

Η Ε.Ε., όντας επιφυλακτική απέναντι στη ρωσική ανάμειξη, έχει απαιτήσει θεμελιώδεις δομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και το Κόσοβο για τη μελλοντική προσχώρησή τους. Με τη Βρετανία να εγκαταλείπει την Ε.Ε. και τη Ρωσία να εκμεταλλεύεται τις ρωγμές της περιοχής, η Ε.Ε. έχει αναπτύξει λεπτομερές σχέδιο για τα Βαλκάνια.

Η Ρωσία έχει διασαφηνίσει πως θεωρεί απαράδεκτη τη νέα επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά τον Γκαλεότι, η Ρωσία προσπαθεί να εγκατασταθεί στην περιοχή, πολιτικά και επιχειρηματικά, με αποτέλεσμα, όταν αυτές οι χώρες ενταχθούν στην Ε.Ε., «να μεταφέρουν τη ρωσική επιρροή», ενώ η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής προς ό,τι επιφέρει την ηρεμία των Δυτικών Βαλκανίων «είναι βαθιά επικίνδυνη και δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον ώστε η Μόσχα να παίξει το παιχνίδι της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή