Κολωνία by locals

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παλιά κάστρα της «πράσινης ζώνης», τα μέταλ καραόκε του Sonic Ballroom και ένας φούρνος-πειρασμός.

ΜΟΥΣΕΊΟ KÄTHE KOLLWITZ

Neumarkt 18-24

Tηλ. +49 221-2272899

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-18.00

Σάββατο-Κυριακή 11.00-18.00

Εισιτήριο (ενήλικες): 5 ευρώ

Κολωνία by locals-1

Το μουσείο Käthe Kollwitz είναι αφιερωμένο στη Γερμανίδα εικαστικό από την οποία πήρε το όνομά του. (Φωτογραφία: Kathe Kollwitz Museum Koln/Christopher Clem Franken)

Η χαράκτρια και γλύπτρια Käthe Kollwitz θεωρείται από τις κορυφαίες Γερμανίδες εικαστικούς. Παρότι γεννήθηκε στο Καλίνιγκραντ και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Βερολίνο, τα σημαντικότερα έργα της βρίσκονται στην Κολωνία, στο μουσείο που φέρει το όνομά της, στον τελευταίο όροφο της εμπορικής στοάς Neumarkt. Συχνά παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις σχετικές με τη ζωή και την καλλιτεχνική δράση της, ενώ o χώρος διαθέτει και ένα όμορφο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις.

Marcel Krueger


ΡΟΚ ΣΚΗΝΗ SONIC BALLROOM

Oskar-Jäger-Straße 190

Κυριακή-Πέμπτη 20.00-02.00

Παρασκευή-Σάββατο 20.00-05.00

Σναπ Kettenfett: 2 ευρώ

Κολωνία by locals-2

Ροκ και μέταλ μουσικές, αλλά και πρωτότυπα καραόκε, στο Sonic Ballroom. (Φωτογραφία: Dirk Heinrich)

Ηλεκτρικές κιθάρες, ιδρώτας και φθηνή μπίρα είναι το τρίπτυχο του θρυλικού συναυλιακού χώρου του Ehrenfeld. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των πανκ, των ροκαμπιλάδων και των μεταλλάδων της πόλης. Στο Sonic Ballroom διοργανώνονται συναυλίες μέταλ μουσικής και psychobilly σόου, αλλά και το δημοφιλές «Karaoke to Death», όπου μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το αγαπημένο του μέταλ τραγούδι συνοδεία ολόκληρης μπάντας. Οι μαύρες φιγούρες των Ramones στο βάθος της σκηνής δίνουν το ροκ στίγμα του χώρου. Και σαν να μην… έφταναν όλα αυτά, το μαγαζί διαθέτει επίσης ένα μικρό beer garden και επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι. Σερβίρει μάλιστα σπιτικό σναπ γλυκόριζας, το οποίο θα ζητήσετε με το όνομα Kettenfett.

Marcel Krueger


ΟΧΥΡΌ VI

Fort VI

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Ένα «δαχτυλίδι» από παλιά κάστρα, έντεκα στον αριθμό, που χτίστηκαν μεταξύ 1873 και 1881, περιβάλλει ακόμα και σήμερα την Παλιά Πόλη. Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, έπρεπε να κατεδαφιστούν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως ο τότε δήμαρχος της Κολωνίας (και μετέπειτα καγκελάριος), Κόνραντ Αντενάουερ, έπεισε τους Βρετανούς ότι θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της πόλης. Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Αντενάουερ είναι η περίφημη «πράσινη ζώνη» (Äußerer Grüngürtel), μια έκταση από πάρκα και χώρους αναψυχής, που «αγκαλιάζει» την πόλη από τα δυτικά. Ένα από τα μέρη που ξεχωρίζω στην περιοχή είναι το μερικώς κατεστραμμένο Οχυρό VI, το οποίο σήμερα στεγάζει αθλητικό κλαμπ και στούντιο για πρόβες μουσικών, ενώ διαθέτει και έναν όμορφο βραχόκηπο. Δυτικά του, σε ένα παλιό πεδίο μάχης, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη, ιδανική για βαρκάδα.

Marcel Krueger


ΑΡΤΟΠΟΙΕΊΟ GÜSGEN

Simon-Meister-Strasse 40

Κυριακή 07.30-11.30

Δευτέρα-Παρασκευή 06.00-18.30

Ρολά ψωμάκια: 0,90 ευρώ

Η Γερμανία φημίζεται για την μπίρα και το ψωμί της. Καλές μπιραρίες υπάρχουν πολλές, όμως το καλύτερο ψωμί και τα νοστιμότερα αρτοσκευάσματα στην πόλη θα τα βρείτε στον φούρνο Güsgen. Είναι το αγαπημένο μου στέκι για κυριακάτικο πρωινό, με αφράτα κρουασάν, σπιτικό μέλι και ρολό με κολοκυθόσπορο. Τις καθημερινές αγοράζω από εκεί πολύσπορο ψωμί. Σας προειδοποιώ ότι η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή και συχνά η ουρά είναι μεγάλη. Πηγαίνετε νωρίς, γιατί τα φρεσκοψημένα ρολά τελειώνουν γρήγορα.

Judith Erven


ΚΑΦΕ DAS SCHMITZ (ΜΟΥΣΕΊΟ ΤΕΧΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ)

Universitätsstrasse 100

Tηλ. +49 157-89498442

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-17.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Κέικ: 4,10 ευρώ

Κολωνία by locals-3

Απολαύστε τη λιακάδα και έναν καφέ στο Das Schmitz. (Φωτογραφία: Mike Dyna/KolnTourismus GmbH)

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα στη λίμνη Aachener Weiher, το καφέ Das Schmitz του Μουσείου Τεχνών Ανατολικής Ασίας είναι ένα μέρος που αγαπώ πολύ. Μου αρέσει το κτίριο για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του από τον Ιάπωνα Kunio Maekawa, μαθητή του Ελβετού Le Corbusier. Όταν δεν έχω τη διάθεση να περιηγηθώ στους χώρους και στα εκθέματα του μουσείου, κατευθύνομαι στο Das Schmitz για έναν απολαυστικό καπουτσίνο στη λιακάδα. Αν είστε πρωινός τύπος, σερβίρουν εξαιρετικό πρωινό, με τέλειες κις και λαχταριστά κέικ. Επισκεφτείτε το  καλύτερα καθημερινή ή νωρίς τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, αν θέλετε να το χαρείτε με ησυχία.

Julia Krakau


TABEΡΝΑ BEIRUT

Buttermarkt 3

Tηλ. +49 221-2581539

Καθημερινά 12.00-00.00

Σάντουιτς: από 3,50 ευρώ

Αναζητήστε αυθεντική λιβανέζικη κουζίνα ανάμεσα στις παραδοσιακές μπιραρίες της τουριστικής περιοχής Heumarkt. Στην κουζίνα του Beirut ετοιμάζονται καθημερινά 115 διαφορετικά λιβανέζικα πιάτα, που θα τα ζήλευε και η καλύτερη μαγείρισσα της Βηρυτού. Υπάρχουν πιάτα για χορτοφάγους, αλλά και για λάτρεις του κρέατος (δοκιμάστε αρνίσιο κιμά,  λουκάνικα και τηγανητό συκώτι κοτόπουλου).

Gol Ebrahimpour Mirzaie


ΚΙΌΣΚΙ ΣΤΗ NIKOLAUSPLATZ

Remigiusstrasse 59

Πέμπτη-Παρασκευή 15.30-18.30

Σάββατο-Κυριακή 15.00-18.30

Καπουτσίνο: 2,30 ευρώ

Όταν ήμουν παιδί, ξοδεύαμε με τους φίλους μου σε αυτό το κιόσκι σχεδόν όλο το χαρτζιλίκι μας για γλυκίσματα κάθε είδους. Τα χρόνια που ακολούθησαν άφησαν πάνω του τα σημάδια τους. Πριν από περίπου δύο χρόνια το ανέλαβε ο φίλος μου ο Μάρτιν, το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε ένα συμπαθητικό κιόσκι-καφέ, το οποίο σερβίρει φοβερό καπουτσίνο και υπέροχα γλυκά. Τα απογεύματα της Τετάρτης και της Παρασκευής η εξυπηρέτησή σας είναι στα… χέρια μου. Στα επόμενα σχέδιά μας είναι να οργανώνουμε συναντήσεις και πολιτιστικά events.

Julia Krakau


ΙΤΑΛΙΚΌ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ MASSIMO

Alteburger Strasse 41

Tηλ. +49-2213489601

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-23.30

Σάββατο 17.00-23.30

Κυριακή 17.00-23.30

Κυρίως πιάτο: από 10 ευρώ

Δεν είναι πολυτελές, δεν υπόσχεται ρομαντική ατμόσφαιρα, δεν έχει καν κανονικά τραπέζια, μόνο μερικά ψηλά σταντ με σκαμπό. Η ατμόσφαιρα είναι ζωηρή και θορυβώδης, καθώς οι συζητήσεις μπερδεύονται με τον ήχο των κατσαρολικών από την κουζίνα. Αν παραγγείλετε ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι, παίρνετε δωρεάν ένα ορεκτικό (ντοματόσουπα, σαλάτα ή panzanella – antipasto με πατάτες, ψητό ψωμί και ντομάτες). Πολύ καλό είναι και το χύμα κρασί τους. Επειδή το μέρος είναι μικρό, καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση. Σημειώστε ότι στο Kwartier Latäng, πολύ κοντά στην Rathenauplatz, λειτουργεί το «αδελφάκι» του Massimo, το Il Bagutta. Σε αυτό θα γευτείτε την κουζίνα του πρώτου, στην πιο ραφιναρισμένη εκδοχή της και αντίστοιχα σε πιο… τσιμπημένες τιμές.

Julia Krakau


KAUF DICH GLÜCKLICH

Neue Langgasse 2

Tηλ. +49 221-27748020

Δευτέρα-Σάββατο 10.30-20.00

Πουκάμισο: 20 ευρώ

Κολωνία by locals-4

 Στο Kauf dich glücklich, εκτός από ρούχα, θα βρείτε και είδη σπιτιού.

«Κάντε τον εαυτό σας χαρούμενο ψωνίζοντας» είναι το μότο του καταστήματος, και μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ισχύει. Ο χώρος είναι μοντέρνος, με μίνιμαλ διακόσμηση. Επισκεφτείτε και τους τρεις ορόφους – στις συλλογές του, ανδρικές και γυναικείες, θα βρείτε σίγουρα «ευκαιρίες». Εκτός από ρούχα, πωλούνται επίσης είδη σπιτιού, από μαχαιροπίρουνα και βάζα μέχρι χαλιά και κουβέρτες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το Kauf dich glücklich έχει λανσάρει τη δική του σειρά ρούχων.

Rabea Ottenhues


ΠΟΛΥΧΏΡΟΣ ALTE FEUERWACHE

Melchiorstrasse 3

Tηλ. +49 221-97315510

Καθημερινά 10.00-00.00

Σούπα ημέρας: 4,80 ευρώ

Κολωνία by locals-5

Ο πολυχώρος Alte Feuerwache στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού πυροσβεστικού σταθμού. (Φωτογραφία: ©  VISUALHELLAS.GR)

Το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο λειτουργεί ως χώρος συνάντησης για ομάδες και συλλογικότητες, ενώ στην αυλή του, εκτός από ένα ενδιαφέρον υπαίθριο παζάρι, φιλοξενεί και εστιατόριο με διεθνή κουζίνα, το οποίο σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια του ή κάτω από τα δέντρα, να πιείτε έναν καφέ, να δοκιμάσετε τα νόστιμα κέικ του και να κάνετε ένα διάλειμμα από την περιήγηση στην πόλη. Διαθέτει επίσης αίθουσα για εκθέσεις έργων τέχνης. Την τελευταία φορά που πήγα, κάποιοι γκραφιτάδες «μεταμόρφωναν» ξανά την πρόσοψή του.

Stephan Wehrle

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή