Αντισημιτικά λόγια του μετρό

Αντισημιτικά λόγια του μετρό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πριν από λίγες εβδομάδες κι ενώ κορυφωνόταν η υπόθεση της επιδότησης ενοικίου που ελάμβανε το ζεύγος Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου, άκουσα στο μετρό τον εξής διάλογο μεταξύ επιβατών: «Ξέρεις, ο Παπαδημητρίου είναι Εβραίος», έλεγε εκείνος με νόημα και η διπλανή του απλώς κουνούσε το κεφάλι. «Στο σπίτι μιλούν εβραϊκά», πλειοδότησε ο σοφός εκ των δύο και η γυναίκα πάλι φάνηκε να συμφωνεί. Ηθελα να ρωτήσω από πού προκύπτει η πληροφορία, αλλά ήρθε η ώρα να κατέβω και θεώρησα καλό να αποφύγω να διατυπώσω τις απορίες μου. Με έπιασε όμως η περιέργεια από πού ενημερώνονται οι συνεπιβάτες μου και μόλις γύρισα σπίτι γκούγκλαρα «Παπαδημητρίου-Εβραίος». Φαίνεται λοιπόν πως το γεγονός ότι ο τέως υπουργός ήταν επικεφαλής του «αμερικανοσιωνιστικού» (sic) Ινστιτούτου Λέβι στο Κολέγιο Μπαρντ οδήγησε στον συνειρμό ότι και ο ίδιος είναι Εβραίος και όπως διαβάζουμε σε διάφορες λούμπεν ιστοσελίδες διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Σόρος. Μπορεί όλα αυτά να ηχούν «λόγια του μετρό», αλλά είναι άκρως ανησυχητικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ουγγαρία κέρδισε τις εκλογές την Κυριακή ο Βίκτορ Ορμπαν με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον Σόρος». Ο αντισημιτισμός, άλλοτε γνήσια ακροδεξιός, συχνά μεταμφιεσμένος σε κριτική προς την πολιτική του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κι άλλοτε ως ιδεολογία των φανατικών ισλαμιστών, επανεμφανίζεται δυναμικά στην Ευρώπη τόσο στη ρητορική του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, όσο και στην πρόσφατη δολοφονία της 85χρονης Εβραίας Μιρέιγ Νολ στο Παρίσι. Δεν είναι τυχαίος ο χθεσινός διορισμός ειδικού επιτρόπου στη Γερμανία με αρμοδιότητα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Θεωρητικά, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια (κατά 9% σε σύγκριση με το 2016 και κατά 50% συγκριτικά με το 2006, κυρίως όμως λόγω αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας). Αυτό προκύπτει από παγκόσμια έρευνα του Κέντρου Κάντορ, που αναδημοσιεύτηκε χθες από την εφημερίδα «Γκάρντιαν». Την ίδια στιγμή αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας των Εβραίων στην Ευρώπη, αφού τα πολιτικά συνθήματα αποκτούν χροιά δεκαετίας 1930 και η λέξη «Εβραίος» χρησιμοποιείται ως βρισιά. Στην Ελλάδα πάλι, τη χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού στην Ευρώπη, καίμε ακόμη περήφανα και με τις ευλογίες της Εκκλησίας τον Ιούδα. «Το απόγευμα πάλιν, αφού εψάλη η Β΄ Ανάστασις κι έγινεν η Αγάπη, εξήλθαν όλοι εις την πλατείαν κι εθεώντο την πυρπόλησιν του Εβραίου», έγραφε ο Αλ. Παπαδιαμάντης στην «Παιδική πασχαλιά» το 1891.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή