Το Κονκλάβιο (12/04/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οραματιστές της Ικαρίας

Λίγο διάβασμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, εκτός απ’ όποιον διάβασε και δεν κατάλαβε τίποτα. Σας έλεγα χθες για το «Χαμένο νησί» του Μ. Καραγάτση, τη φανταστική νουβέλα που μεταφέρει την Τήλο κάπου στον Ειρηνικό. Σήμερα θα αναφερθώ σε άλλο μυθιστόρημα, τους «Οραματιστές της Ικαρίας» της Λιλίκας Νάκου. Ο βασικός ήρωας της μάλλον πεζής σε σχέση με τον Καραγάτση ιστορίας, ο Κοσμάς, ύστερα από 35 χρόνια στην Αμερική, ακούει τη βοή των… χωμάτων της πατρίδας του. Παρατάει τη δουλειά του και φεύγει από τη Νέα Υόρκη για την Ελλάδα για να ζήσει στην Ικαρία.

Το νησί…

Το αναφέρω γιατί όπως ο Κοσμάς, έτσι και ο δικός μας ήρωας-υπουργός πρέπει να ένιωσε ξαφνικά μια νοσταλγία για το αγαπημένο του νησί. Πέταξε μέχρι εκεί με ένα ελικόπτερο, φίλησε τα αγαπημένα ικαριώτικα χώματα και ξαναπήρε το ελικόπτερο –καμία σχέση με αυτό που πέταξε πάνω από τη Ρω– για να επιστρέψει στο σπίτι του Porto Hydra. Εκεί μάλιστα βρισκόταν μέχρι χθες.

Της περιπατητικής

Μιλώντας για ανάγνωση, να σας ενημερώσω ότι κατάσκοπός μου συνέλαβε τον Γιάννη Στουρνάρα τις μέρες του Πάσχα σε έναν από τους μεγάλους περιπάτους που συνηθίζει να κάνει στη Σύρο. Ο Στουρνάρας του εκμυστηρεύθηκε μάλιστα ότι διάβαζε το βιβλίο της Μαρίας Δεληβοριά «Ο αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του» (για τον Διονύσιο Σολωμό και το πώς βίωσε τον Αγώνα του ’21) και ότι το βρήκε συγκλονιστικό.

Με ένα νόμο…

Με ένα νόμο και ένα άρθρο διακηρύττει ο Γιώργος Κουμουτσάκος ότι θα καταργήσει η Ν.Δ. τον νόμο που προωθείται για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ. Πληροφορούμαι ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εντός του ΥΠΕΞ, καθώς και η δυνατότητα αναβάθμισης εμπειρογνωμόνων σε διπλωμάτες, κάτι που έχω την αίσθηση ότι αρέσει πάρα πολύ στους εμπειρογνώμονες, αλλά καθόλου στους διπλωμάτες… Αναφέρεται ακόμη ότι ο μόνος αρμόδιος για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής είναι ο υπουργός Εξωτερικών (λες και μέχρι σήμερα ήταν, ας πούμε, το ΕΣΕΠ). Δεν ξέρω τι θα γίνει βέβαια αν περπατήσει η ιδέα για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενοχλημένος δε, μαθαίνω ότι είναι και ο κλάδος των ακολούθων Τύπου. Θυμίζω ότι ο κλάδος έγινε μήλον της έριδος –τουλάχιστον στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ανάμεσα στον Νίκο Παππά και στον Νίκο Κοτζιά. Η συνέχεια στα προσεχώς.

Σεμινάρια αυτοβοήθειας

Mείνετε συντονισμένοι. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ανακοινώνεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική κίνηση/πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπακώστα. Oχι, δεν αστειεύομαι. Η ίδια μάλιστα διαμηνύει ότι η ανακοίνωση θα γίνει από τη Βόρεια Ελλάδα για λόγους συμβολισμού, αλλά και για πρακτικούς και επειδή η Βόρεια Ελλάδα είναι «ξεχασμένη από το αθηνοκεντρικό κράτος». Καθώς και ότι η κίνηση απαρτίζεται από μετριοπαθείς ανθρώπους που δεν θέλουν επιθετική ρητορική, αλλά να επενδύσουν στην «κοινή λογική, τον μεστό λόγο και την ουσία των πραγμάτων». Εμένα πάλι μου ακούγεται σα Λέσχη για σεμινάρια αυτοβοήθειας.

Ταξίαρχος από… κανάλι

Τον βαθμό του εφέδρου ταξιάρχου απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πάνο Κυριακόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεοπτικού σταθμού STAR, κατόπιν πρότασης του Πάνου Καμμένου. Οπως διαβάζω στο σχετικό ΦΕΚ, ο ΥΠΕΘΑ πρότεινε έπειτα από απόφαση του ΣΑΓΕ του 2017 την απονομή του τιμητικού βαθμού στον εν λόγω. Αυτό με βάση τον νόμο 3883/2010 που είχε περάσει επί των ημερών του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Πεντάγωνο και ο οποίος επανενεργοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ προ ημερών ξαναχρησιμοποιήθηκε προκειμένου ο Κυριακόπουλος να λάβει τον βαθμό του εφέδρου ταξιάρχου. Πάντως, πληροφορούμαι ότι οι συμμαθητές του, που στο σχολείο τον φώναζαν «στρατηγό», δεν είναι καθόλου χαρούμενοι. Θεωρούν ότι υποβαθμίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή