Αυτά που έχουν αποδειχθεί…

Αυτά που έχουν αποδειχθεί…

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατάει πολλά γινάτια για τη Δεξιά o κ. Γιάννης Ραγκούσης. Κάποια δικαιολογημένα, τα πρόσφατα αδικαιολόγητα. Ετσι, στο άρθρο του κ. Αντώνη Σαμαρά «Υπερβάσεις, συγκρούσεις και συγκλίσεις» («Καθημερινή» 7.4.2018») στο οποίο επισημαίνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος. (…) Αλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε…», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απάντησε δηκτικά: «Είτε στρατηγικός σας αντίπαλος είτε “εταίρα” σας. Εταίρος δεν γίνεται… όπως έχει αποδειχθεί».

Ευτυχώς, αυτή η φοβική άποψη είναι μειοψηφική» στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν φάνηκε μόνο στο χειροκρότημα με το οποίο αποδέχθηκαν οι σύνεδροι του Κινήματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την ψυχρή υποδοχή που επεφύλαξαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Το έδειξε και το πενιχρό ποσοστό που πήρε ο κ. Ραγκούσης στις εσωκομματικές εκλογές.

Λέμε «ευτυχώς», διότι οι συνθήκες στη χώρα δεν είναι απλώς κρίσιμες. Γίνονται κρισιμότερες, με την αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα μετά τις εκλογές πρέπει να κυβερνηθεί και, δυστυχώς, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως με τους συνεταίρους των ακροδεξιών ΑΝΕΛ δεν γίνεται χωριό. Ας πάνε στην αντιπολίτευση να ανασυγκροτηθούν και να αναστοχαστούν τις πολλές καταστροφές που επέφεραν και μετά μπορεί να συζητηθεί η «προοδευτική σύγκλιση», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. πολλά μπορούν να ειπωθούν, το σημαντικότερο των οποίων είναι η οπισθοδρόμηση κάποιων μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεν ζήσαμε το σημερινό χάλι. Και ναι μεν μπορούμε και πρέπει να χλευάσουμε την άτεχνη προσπάθεια του κ. Σαμαρά να υπερασπιστεί με το άρθρο του την περίοδο του αντιμνημονίου (αυτή που νομιμοποίησε τις παλαβομάρες όλων των ακραίων), αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερα, σε όλους τους τομείς.

Αυτό που επίσης έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία είναι πως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν γίνονται κατ’ ανάγκην «εταίρες» των συντηρητικών. Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατάπιε πιο πρόσφατα γινάτια και αποφάσισε να συνεργαστεί με το κόμμα της κ. Μέρκελ για να σωθεί η χώρα από την ακυβερνησία. Τα μέλη και τα στελέχη του SPD ψήφισαν υπέρ της συνεργασίας, παρά τη βάσιμη φιλολογία πως η προηγούμενη συνεργασία τους στοίχισε εκλογικώς. Εθεσαν το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό και τα πρόσφατα γινάτια τους.

Μια ελπίδα έχει μόνο το Κίνημα Αλλαγής για να επιβιώσει: Να επιδείξει υπευθυνότητα. Να αρθεί πάνω από παλιά γινάτια και να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη που θα δώσει λύση ανεξαρτήτως των εκλογικών αποτελεσμάτων. Διότι στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί και φίλοι. Υπάρχουν μόνιμα εθνικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή