Κοτζιάς: Παραμένουν τα δύσκολα και μεγάλα θέματα στο ονοματολογικό

Κοτζιάς: Παραμένουν τα δύσκολα και μεγάλα θέματα στο ονοματολογικό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα πιο δύσκολα θέματα είναι αυτά που μένουν προς συζήτηση», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις κοινές δηλώσεις του από την Αχρίδα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε να κάνουμε εύκολα και τα δύσκολα και πιο μεγάλα θέματα. Τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας και ο Νικόλα και εγώ, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ ευχαρίστηκε τον «φίλο» του, όπως είπε, Νικολά για την εξαιρετική φιλοξενία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Νικολά για την εξαιρετική φιλοξενία του γιατί κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαϊου. Θέλω να ευχαριστήσω και τους διπλωμάτες των δύο κρατών που στο αντικείμενό τους έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Οσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά αυτά είναι και τα πιο δύσκολα».

Ντιμιτρόφ: Ειλικρινής συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για ειλικρινή συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία.

Παράλληλα, συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

Οι δύο άνδρες είχαν και χθες το βράδυ δείπνο εργασίας, επαναλαμβάνοντας πρακτικά μια τυπολογία συνομιλιών που έχει καθιερωθεί από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην πόλη των Σκοπίων και στη Βιέννη.

Κατά τη χθεσινή στάση του στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με τη σερβική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς προέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά της λύσης που θα πρέπει να προκύψει τον ρεαλισμό και την ανάγκη για συμβιβασμούς. «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Συμβιβασμός, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». Μάλιστα σημείωσε ότι ελπίζει να «έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή