Ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

Ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι βουλευτές καλούν τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να μην προβαίνουν σε κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους ως ακατάσχετοι και μέχρι του ύψους των 1.250 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως προελεύσεως αυτών.

«Παρατηρήθηκε ότι μερικά τραπεζικά καταστήματα, σε συνέχεια της κοινοποίησης του κατασχετηρίου εις χείρας τους για χρέη προς το Δημόσιο, προβαίνουν σε κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους αυτών (σχετ. ΠΟΛ.1222/2015 και ΠΟΛ.1182/2014) δεσμεύοντας το σύνολο του λογαριασμού και όχι το υπερβάλλον τού ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ, κατά παράβαση του άρθρου της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται επαρκών πόρων για τη διαβίωσή τους κι επιπρόσθετα να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, αφού για να αποδεσμευτεί το ποσό της κατάσχεσης πρέπει να μεταβαίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα και να αποδεικνύουν ότι το κατασχεθέν ποσό αφορά σύνταξη, μισθό, επίδομα και ό,τι σχετικώς προστατεύεται από τον νόμο, ώστε στη συνέχεια η τράπεζα αφού εξετάσει το αίτημα, να προβαίνει σε αποδέσμευση του λογαριασμού» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως καταγγέλλουν «η εν λόγω διαδικασία που ακολουθείται από τα τραπεζικά καταστήματα, εκτός του ότι δεν εδράζεται στον νόμο είναι και ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα σε πλείστες περιπτώσεις δεν προβαίνουν σε άμεση αποδέσμευση του ποσού αλλά αποστέλλουν αίτημα στην κεντρική διοίκησή τους και κατόπιν θετικής απάντησης προβαίνουν στην αποδέσμευση του λογαριασμού, υποβάλλοντας σε αναίτια ταλαιπωρία τους πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή