Τα αποτελέσματα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων

Τα αποτελέσματα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) επιβεβαιώνει τη θέση που έλαβε το Λονδίνο για τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και κόρη του, Γιούλια, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις που διενήργησαν τέσσερα εργαστήρια του διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνουν τα βρετανικά ευρήματα σχετικά με τη νευροτοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ τον προηγούμενο μήνα.

Στις 12 Μαρτίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με έναν νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης τύπου «Νόβιτσοκ», τον οποίο είχε αναπτύξει η Σοβιετική Ένωση τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Εντούτοις, παρότι συμφώνησε με την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο Οργανισμός για την Απαγορεύση των Χημικών Όπλων δεν κατονόμασε τον νευροτοξικό παράγοντα ως «Νόβιτσοκ». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε» στην επίθεση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική εξήγηση για το ποιος είναι υπέυθυνος, καθώς μόνο η Ρωσία έχει το κίνητρο, τα μέσα και το ιστορικό».

Στο μεταξύ, η Ρωσία έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας του OPCW, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό. «Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή