Κρασιά ξεχωριστά

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Επανομή και το Καλοχώρι μέχρι τον Σοχό και τη Νέα Αγχίαλο, δοκιμάζουμε φίνες ρετσίνες, Ξινόμαυρα και Μαλαγουζιές. μορφη Θεσσαλονίκη, τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ…» Να φτάσω εκεί βραδάκι και οι καλοί μου φίλοι να με ανεβάσουν στην Άνω Πόλη, στον Πύργο Τριγωνίου. Στη συνέχεια να μπούμε στο Radikal, στο wine bar-restaurant, και να διαλέξουμε ένα κρασί από τη θαυμάσια πολυσυλλεκτική λίστα του. Αχ! Όμορφη Θεσσαλονίκη… Δεν ξέρω αν είναι η γοητεία σου ή η πολύ καλή διάθεση με την οποία συνήθως ανεβαίνουμε εμείς οι «χαμουτζήδες»*, όπως αρέσει σ’ εσάς τους «μπαγιάτηδες»** να μας λέτε, γιατί μάλλον δεν έχετε καταλάβει πόσο σας αγαπάμε…

Η Θεσσαλονίκη είναι μια αγαπημένη πόλη, μια οινοπαραγωγός περιοχή: Γεροβασιλείου, Κεχρής, Αρβανιτίδης, Μπαμπατζιμόπουλος, τα πιο ηχηρά ονόματα, και έχουμε κι άλλα! Κρασί από τη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, αλλά και επισκέψιμα οινοποιεία, που μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην επόμενη ανάβασή σας στον βορρά. Τι λέτε, ξεκινάμε;

Κτήμα Γεροβασιλείου: Η γραφική παραθαλάσσια Επανομή σε απόσταση 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη ήταν (και είναι) γνωστή για τα ψάρια και τις ωραίες θάλασσες. Μέχρι που ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, γέννημα-θρέμμα της κωμόπολης, έστησε εδώ το οινικό του «βασίλειο». Μια πλήρης οινική επίσκεψη που ξεκινάει με αμπέλια, δοκιμές κρασιών και επίσκεψη στο εξαιρετικό μουσείο για να καταλήξει στο μπιστρό, όπου θα σας εντυπωσιάσει τόσο η θέα των αμπελώνων και η αρχιτεκτονική όσο και τα πεντανόστιμα πιάτα που σερβίρονται για να συνοδεύουν τα γνωστά ποιοτικά αγαπημένα κρασιά του Κτήματος. Πριν φύγετε, μια ματιά στο μικρό αλλά τσαχπίνικο πωλητήριο!

Οινοποιείο Κεχρή: Το Καλοχώρι είναι ένα προάστιο σχεδόν της Θεσσαλονίκης. Σε ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο, έχεις παρκάρει στον άνετο χώρο του Οινοποιείου Κεχρή. Ένα οινοποιείο που αποτελεί μοναδικότητα στον ελληνικό οινικό χώρο, γιατί έχει βάλει το μεγάλο στοίχημα να δώσει νέο, ποιοτικό και διεθνές πρόσωπο στο εθνικό μας κρασί, τη ρετσίνα! Ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής, επικεφαλής, εμπνεόμενος όμως από τις ριζοσπαστικές ιδέες και μεθόδους της θυγατέρας Ελένης Κεχρή, οινολόγου γαλλοσπουδασμένης επίσης, έχει δώσει στη ρετσίνα μια glamorous διάσταση. Φινέτσα, αρώματα, σχολαστικές επιλογές και οινοποιήσεις έκαναν την ταπεινή ρετσινούλα ένα λευκό κομψό κρασί που σαρώνει χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Να πάτε! Γελαστοί, χαρούμενοι και καταρτισμένοι άνθρωποι θα σας υποδεχτούν και θα περπατήσουν μαζί σας στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης, λέγοντάς σας την ιστορία του οινοποιείου, που λίγο πολύ μετράει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής. Θα καταλήξετε στην όμορφη αίθουσα γευστικών δοκιμών και θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε άποψη για τη ρετσίνα, αν δεν το έχετε κάνει ακόμη.

Κτήμα Αρβανιτίδη: Αν εσείς ξέρετε τον Σοχό για το ΠΟΠ κασέρι του, εμείς οι οινόφιλοι τον ξέρουμε για το Κτήμα Αρβανιτίδη και κυρίως για τον Θανάση Αρβανιτίδη, που μας έχει κακομάθει με εκλεκτά κρασιά. Στις πλαγιές του βουνού Βερτίσκος λοιπόν, λίγο πριν από τον Σοχό, υπάρχει το ήσυχο χωριουδάκι Ασκός, που φιλοξενεί το οινοποιείο και τους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες των αδελφών Αρβανιτίδη. Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon δίνουν κοσμοπολίτικα κρασιά με στυλ και χαρακτήρα.

Kτήμα Μπαμπατζιμόπουλου: Εμβληματική μορφή του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα ο Ανέστης με το στριφτό χαρακτηριστικό μουστάκι και το σπινθηροβόλο βλέμμα. Ανέβηκε από την άλλη πλευρά του Βερτίσκου, στην Όσσα, και «έχτισε» έναν αμπελώνα ανάμεσα στα δέντρα του βουνού, τις βελανιδιές, τις καστανιές. Αναζητήστε τα κρασιά του, αν και ξέρω ότι είστε φανατικοί των αποσταγμάτων του! Και καλά κάνετε!

Μεσημβρία Οινοποιητική: Στη Νέα Αγχίαλο, μόλις 20 χλμ. ΒΔ της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το οινοποιείο της «Μεσημβρία Οινοποιητική». Ο Περικλής Ντράχας και ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος καλλιεργούν βιολογικά τα 70 στρέμματα οικογενειακά αμπέλια και συνεργάζονται με παραγωγούς της περιοχής. «Φλόγοινος» και «Ζωηφόρος» και μια «Βασίλισσα» που δεν είναι άλλη από μια ρετσίνα από Ροδίτη.

Οίνοι Αδάμ: Στις πλαγιές του Χολομώντα ένα παρεάκι «τρελών», όπως λένε οι ίδιοι, φύτεψε ένα αμπέλι. «Ήταν Μάρτιος όταν τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν μαζί μου ένα Σάββατο πρωί και φυτέψαμε τις πρώτες ρίζες…» λέει ο Νίκος Αστεριάδης στο βιβλίο «Σκόνη στ’ αμπέλια» (εκδόσεις Μετρονόμος), που σας συνιστώ να διαβάσετε πριν δοκιμάσετε τα κρασιά του οινοποιείου, που κρύβουν την τρέλα και την ποίηση των παραγωγών τους.

Καμάρα – Κιουτσούκη: Τους πρωτογνωρίσαμε από ένα ιντριγκαδόρικο ροζέ από Ξινόμαυρο και μια παιχνιδιάρα ρετσίνα από Ασύρτικο και Ροδίτη. Σήμερα από τους βιολογικούς αυτούς αμπελώνες παράγονται πολλά περισσότερα κρασιά, που αξίζει να ψάξετε και να δοκιμάσετε!

*Χαμουτζήδες: οι Αθηναίοι γιατί έρχονται από «χάμου», από κάτω δηλαδή. 

** Μπαγιάτηδες: οι βέροι Θεσσαλονικείς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onoxoos.net

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή