Εξαγγελίες για αποδέσμευση 800 αστυνομικών από τα VIP

Εξαγγελίες για αποδέσμευση 800 αστυνομικών από τα VIP

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Κ» που αφορούσε την αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για fake news. Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, ωστόσο, υιοθέτησε τα στοιχεία του ρεπορτάζ και ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση αστυνομικών από τη φρούρηση προσώπων και φύλαξη σταθερών στόχων με σκοπό την ενίσχυση του προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων, της Αμεσης Δράσης και πιο συγκεκριμένα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, του οποίου επίκειται η άμεση επιχειρησιακή εφαρμογή, υλοποιείται με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης της Αττικής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, 700 αστυνομικοί θα αποδεσμευθούν από τα καθήκοντα «ασφάλειας προσώπων και χώρων», ενώ άλλοι 100 από τα επιτελικά γραφεία. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος αναμένεται να λήξουν οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες εκτός Αττικής αστυνομικών που ανήκουν στην οργανική δύναμη της ΓΑΔΑ, εκτός βέβαια απ’ όσους απασχολούνται στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και στην αστυνόμευση τουριστικών περιοχών. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα περιοριστεί και ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται καθημερινά σε διοικητικά – γραμματειακά καθήκοντα. «Το σύνολο του προσωπικού που εξοικονομείται θα διατεθεί σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και για την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση να επιστρέψουν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην Αμεση Δράση και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων και είχαν μετακινηθεί σε άλλα πόστα. Μάλιστα, στόχος της ηγεσίας, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις χθεσινές εξαγγελίες, είναι οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και οι άνδρες της ΟΠΚΕ να μην απασχολούνται στη φύλαξη σταθερών στόχων (γραφεία κομμάτων, σπίτια πολιτικών κ.ο.κ.), αλλά να διατίθενται αποκλειστικά στην εκπλήρωση της βασικής τους αποστολής.

Θετικά υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα περιμένουν να δουν τις εξαγγελίες να γίνονται πράξη. «Αν πράγματι επιστρέψουν στη ΔΙ.ΑΣ. οι περίπου 300-400 αποσπασμένοι αστυνομικοί της υπηρεσίας και αποσυρθούν οι άλλοι 400 που εκτελούν καθήκοντα στατικής φύλαξης, τότε η δύναμη της ομάδας θα διπλασιαστεί» σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. Διευκρινίζεται ότι είναι η τρίτη φορά στο διάστημα από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, που η ηγεσία του υπουργείου προαναγγέλλει μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν στα «επίσημα», χωρίς οι σχετικές εξαγγελίες να γίνουν πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή