Ηξεις-αφήξεις από τον Τραμπ για το Συριακό

Ηξεις-αφήξεις από τον Τραμπ για το Συριακό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντηρείται η πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο, καθώς οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, από τη μία πλευρά, όπως και οι Ρώσοι, από την άλλη, συγκεντρώνουν ναυτικές δυνάμεις εν όψει της επικείμενης, κατά τα φαινόμενα, εκστρατείας εναντίον του συριακού καθεστώτος, παρά τη διγλωσσία στην Ουάσιγκτον.

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία, μέσω Twitter, ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι «έρχονται, και θα είναι καινούργιοι, όμορφοι και έξυπνοι», ο Αμερικανός πρόεδρος θόλωσε τα νερά ως προς το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας του. «Ποτέ δεν είπα πότε θα λάβει χώρα επίθεση στη Συρία. Θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα ή και καθόλου σύντομα», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή του ανάρτηση.

Το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μη στρατιωτικής απάντησης στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων στην κωμόπολη Ντούμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις κράτησε ιδιαίτερα προσεκτική στάση, δηλώνοντας ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει την εκτίμηση των πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα.

Την ίδια ώρα, βρετανικά πολεμικά σκάφη κατευθύνονταν προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλούσε το υπουργικό συμβούλιο, για να εξετάσει το ενδεχόμενο βρετανικής συμμετοχής στην αμερικανική επίθεση. Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο προτού ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση έφερε το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ να περιορίζεται στο 25%.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών, τουλάχιστον χλωρίου, στην Ντούμα και για την ενοχή του καθεστώτος Ασαντ στην υπόθεση αυτή. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω, προσθέτοντας ότι η όποια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να περιοριστεί στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ και να μην οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα πάρει μέρος στη διαγραφόμενη επιχείρηση.

Στο μεταξύ, ρωσικά πολεμικά πλοία βγήκαν από τη βάση τους στην Ταρτούς της Συρίας «για λόγους ασφαλείας», όπως ανακοινώθηκε στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να θυσιάσει ούτε τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, ούτε τη «στρατηγική» σχέση της με τη Ρωσία, ούτε τη συνεργασία της με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή