Τοξίνη «νοβιτσόκ» δηλητηρίασε τους Σκριπάλ

Τοξίνη «νοβιτσόκ» δηλητηρίασε τους Σκριπάλ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ιδιαίτερα καθαρή εκδοχή της νευροπαραλυτικής τοξίνης «νοβιτσόκ» δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, σύμφωνα με την Οργάνωση Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Ο πρώην συνταγματάρχης της ρωσικής αντικατασκοπείας Σκριπάλ, ο οποίος είχε προδώσει δεκάδες Ρώσους πράκτορες στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6 και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι στο κέντρο της αγγλικής πόλης Σάλισμπερι στις 4 Μαρτίου. Η Βρετανία κατηγόρησε τη Μόσχα για την ενέργεια, ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει ότι το δηλητήριο ανήκε στην κατηγορία των στρατιωτικών νευροτοξινών «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκαν από την ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Η Ρωσία αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση, υπονοώντας ότι το Λονδίνο είναι αυτό που οργάνωσε το περιστατικό για να ενισχύσει την «αντιρωσική υστερία». Ο έλεγχος που πραγματοποίησαν, όμως, τέσσερα ανεξάρτητα εργαστήρια, υπό την αιγίδα της ΟΑΧΟ, επιβεβαίωσε τις εικασίες της κ. Μέι. Η ΟΑΧΟ, όμως, υπογράμμισε ότι αδυνατεί να καθορίσει την πηγή της νευροτοξίνης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη την ΟΑΧΟ, λέγοντας ότι μόνο η Ρωσία «διέθετε την ικανότητα, το κίνητρο και την προϊστορία» για τέτοιες ενέργειες. Στο μεταξύ, τη γνησιότητα δήλωσης της κόρης του Σκριπάλ, Γιούλια, που έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, αμφισβήτησε χθες η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία αναφέρει ότι το ανακοινωθέν της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου για λογαριασμό της Γιούλια Σκριπάλ ενισχύει την υπόνοια ότι η κ. Σκριπάλ κρατείται παρά τη θέλησή της. «Οι βρετανικές αρχές οφείλουν να παράσχουν αμέσως απτές αποδείξεις, που θα μας πείσουν ότι η Γιούλια είναι καλά και δεν στερείται την ελευθερία της», αναφέρει το ανακοινωθέν της ρωσικής πρεσβείας.

Η 33χρονη Γιούλια Σκριπάλ βγήκε από το νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας και μεταφέρθηκε σε «ασφαλή τοποθεσία», σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή