Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και μετά το μνημόνιο ζητεί ο ΣΕΒ

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και μετά το μνημόνιο ζητεί ο ΣΕΒ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί πάση θυσία η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς και να συνεχισθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την Ελληνική Οικονομία, που δημοσιοποίησε χθες. Ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής ομαλότητας, εξάλειψης της αβεβαιότητας και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή. Η εύλογη μεταρρυθμιστική κόπωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει τις επιδόσεις μας στο πεδίο αυτό μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «η ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα είναι συνάρτηση της κατανομής των επενδύσεων στη βάση της σχετικής κερδοφορίας των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Και όσο πιο βέλτιστη είναι η κατανομή αυτή των πόρων, λόγω και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίπεδο ευημερίας. Προσπάθειες επαναφοράς αποσταθεροποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην καταστροφή, θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση. Χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, εξάλειψη της αβεβαιότητας μέσα από τη διαφύλαξη του καλού οικονομικού κλίματος και, πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την ανάλυση της πρόσφατης έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπό τον τίτλο «Going for Growth 2018», προκύπτει ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει μεγάλη πρόοδο –αν και υστερεί– στο ρυθμιστικό περιβάλλον των αγορών προϊόντων και στο θέμα της μείωσης του ρόλου της κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων στην οικονομία. Ειδικότερα, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 6, όπου με 0 βαθμολογείται μία οικονομία καθόλου περιοριστική και με 6 μια οικονομία απόλυτα περιοριστική, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ως προς το πρώτο με 1,7 το 2013 από 2,2 το 2008. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 1,5. Σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία επιχειρήσεων από το κράτος το 2013 η βαθμολογία της ήταν 2,8 (με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ το 2,7) έναντι 3,2 το 2008.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι εάν και το μέσο και οριακό επίπεδο του μη μισθολογικού κόστους έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να υπερβαίνει τα αντίστοιχα μεγέθη στον ΟΟΣΑ, δημιουργώντας αντικίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και αύξηση των μισθών στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, η μέση φορολογική επιβάρυνση (φόροι και εισφορές) έγγαμου μισθωτού με δύο παιδιά που αμείβεται στο 100% του μέσου μισθού αντιστοιχούσαν στο 38,2% των συνολικών αμοιβών εργασίας το 2016, μειωμένη σε σύγκριση με το 2011 (43,2%), αλλά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (28,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή