Πάνω από 55 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι ΑΕΕΑΠ ακινήτων το α΄ τρίμηνο

Πάνω από 55 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι ΑΕΕΑΠ ακινήτων το α΄ τρίμηνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζεσταίνουν» σταδιακά τις «μηχανές» τους οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, καθώς προετοιμάζονται για μία από τις πλέον κομβικές χρονιές στην ιστορία του κλάδου, τόσο λόγω της πληθώρας επαγγελματικών ακινήτων που σταδιακά διατίθενται προς πώληση, κυρίως μέσω του τραπεζικού κλάδου, όσο και λόγω του ανταγωνισμού που καταγράφεται, είτε μέσω των ίδιων των εταιρειών είτε με την είσοδο στην αγορά νέων επενδυτικών funds ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ», κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τρίμηνου οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ επένδυσαν συνολικά κεφάλαια 55,3 εκατ. ευρώ, δείγμα των προθέσεών τους να ενισχύσουν τα μερίδιά τους και να εμπλουτίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με νέα ακίνητα υψηλών αποδόσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2017 οι εταιρείες του κλάδου δαπάνησαν συνολικά κεφάλαια 247,15 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2016.

Για φέτος, η πλειονότητα των εταιρειών δρομολογεί τουλάχιστον τον διπλασιασμό του επενδυτικού τους προγράμματος. Η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας εκτιμά ότι φέτος θα τοποθετήσει στην αγορά ακινήτων κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, έναντι των περίπου 70 εκατ. ευρώ που δαπάνησε το 2017. Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, με βάση το χαρτοφυλάκιό της, έχει επενδύσει 24 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο ακινήτων στην οδό Ερμού και στο Κολωνάκι, ενώ έχει υπογράψει και προσύμφωνο για την είσοδό της στον κλάδο των αποθηκών.

Η Grivalia Properties, η οποία πέρυσι επένδυσε πάνω από 140 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και το προσύμφωνο εξαγοράς της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση των Αστεριών της Γλυφάδας), έχει τοποθετήσει φέτος κεφάλαια 12 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων (με ισόγειο κατάστημα) στο Μαρούσι και ενός καταστήματος στη Γλυφάδα. Αντίστοιχα και η Trastor εκτιμά ότι θα διπλασιάσει το ύψος των επενδύσεών της φέτος, από τα περίπου 20 εκατ. ευρώ του 2017, σε 40 εκατ. ευρώ κατά το τρέχον έτος. Μέχρι σήμερα, η εισηγμένη έχει επενδύσει 10,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τριών νέων ακινήτων (δύο καταστήματα σε Ερμού και Χανιά κι ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι).

Για την ευόδωση των σχεδίων τους, οι εταιρείες δρομολογούν κινήσεις και για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Η Εθνική Πανγαία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου, το τελικό ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών και το χρηματοοικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της αξίας του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης, που ξεπερνά το 1,58 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστον θα αναζητηθεί η άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Η Grivalia Properties εξασφάλισε νέα πιστωτική γραμμή 75 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση προετοιμάζει και η διοίκηση της Trastor, καθώς αναμένεται να εξασφαλίσει νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Intercontinental International διαθέτει ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή