Παραμένουν οι διαφορές με ΠΓΔΜ

Παραμένουν οι διαφορές με ΠΓΔΜ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αρχές Μαΐου μετατίθενται πιθανές νέες εξελίξεις στο ζήτημα της ονοματολογικής διαφοράς Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έπειτα και τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στη λίμνη της Αχρίδας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών, ωστόσο απομένουν αρκετά δύσκολα σημεία, η μη επίλυση των οποίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Κάτι που εξηγεί και για ποιο λόγο θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Οι δύο επόμενες συναντήσεις των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθούν στην τετραμερή διασυνοριακή συνάντηση της Θεσσαλονίκης στις 3-4 Μαΐου και στις 11-12 Μαΐου στο Σούνιο. Η καλή ατμόσφαιρα, αλλά και η αναγνώριση της απόστασης η οποία εξακολουθεί να υπάρχει, αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έκαναν χθες οι δύο υπουργοί μετά τη συνάντησή τους, που ήταν η τρίτη σε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Οσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Αχρίδα ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε –και οι δύο μας– να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα». Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ προσπαθούν να λύσουν «προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι «για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές». Oπως είπε, συζητήθηκαν, εκτός από το χρονοδιάγραμμα, τα επόμενα βήματα που απομένουν, εφόσον προκύψει συμφωνία. «Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ηταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε, επίσης, ότι συζητήθηκαν και τα προβλήματα αλυτρωτισμού, όπως αυτά προκύπτουν και από τις δύο πλευρές, κάτι που έως σήμερα δεν είχε τεθεί με τέτοια σαφήνεια από τη γειτονική χώρα. Μετά το τέλος των συνομιλιών στην Αχρίδα, ο κ. Κοτζιάς μετέβη στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσόβου, προτού επιστρέψει, χθες το βράδυ, στην Αθήνα. Τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ θα ενημερώσουν άμεσα τους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι, παρότι δεν εμπλέκονται άμεσα στη διπλωματική διαδικασία, έχουν αρκετά ενεργό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για το ονοματολογικό.

«Gorna Makedonija»

Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων, το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας που, εκτός απροόπτου θα είναι το «Gorna Makedonija» (δηλαδή Ανω Μακεδονία), παραμένει, από την ελληνική πλευρά, το βασικό «αγκάθι» στην πορεία προς πιθανή συμφωνία. Η πλευρά της ΠΓΔΜ επιμένει ότι το «erga omnes» (δηλαδή χρήση «έναντι όλων») δεν αποτελεί λύση η οποία σέβεται την ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων κατοίκων της γειτονικής χώρας. Επί τούτου, βασικό ζήτημα είναι η διστακτικότητα που δείχνει η ηγεσία της γειτονικής χώρας να αλλάξει εσωτερικά έγγραφα και εμπορικές ονομασίες που αναφέρονται στη «μακεδονική» ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Ως προς την κοινοβουλευτική ισορροπία στη γειτονική χώρα, η συγκέντρωση 40 βουλευτών που ψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας του αντιπολιτευόμενου VMRO (από τους 120) αποτελεί ένα μάλλον θετικό σήμα ως προς τις πιθανότητες που έχει η κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρήσει και σε συνταγματική αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή