Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/04/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αδήλωτες πισίνες των βορείων προαστίων

Οι αδήλωτες πισίνες στα βόρεια προάστια των Αθηνών, που εντοπίστηκαν το 2010 με τη βοήθεια δορυφόρου, έγιναν, όπως φαίνεται, αγαπημένο παράδειγμα του ΔΝΤ, προκειμένου να υποστηρίξει τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έκθεσή του για την «Ψηφιακή Διακυβέρνηση», στην οποία κάνει την εξής αναφορά στην Ελλάδα: «Το 2010 οι φορολογούμενοι στα πιο προνομιούχα προάστια της Αθήνας έπρεπε να δηλώσουν αν διαθέτουν πισίνες. Οι δηλωθείσες πισίνες ήταν σημαντικά λιγότερες από αυτές που αποκαλύφθηκαν έπειτα από έρευνες με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών. Αυτό δείχνει την αξία της εφαρμογής της τεχνολογίας κατά της φοροδιαφυγής». Αν μη τι άλλο, είναι σπάνιο να αναφέρεται μια ελληνική πρακτική ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν.

Αναμένονται οι οδηγίες για υποβολή των δηλώσεων

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει το Taxisnet. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ανέφερε επίσης ότι έως τα τέλη Απριλίου θα ανακοινωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και ότι η αύξησή τους δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, αυτό που δεν είπε η υφυπουργός είναι ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί η εγκύκλιος και οι οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων. Επίσης, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ.

Εκτός του νέου Δ.Σ. των ΕΛΠΕ ο Στεριούλης

Και επισήμως τέλος από τα ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεριούλης. Το Δημόσιο ανακοίνωσε τα πρόσωπα που προτείνει για το νέο Δ.Σ. της εταιρείας. Από την πρόταση λείπει το όνομα του κ. Στεριούλη, όπως προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του ομίλου Λάτση. Εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός. Ως νέο μέλος του Δ.Σ. θα τοποθετηθεί ο κ. Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, διευθυντής του γραφείου του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Ο Χέρμπερτ Ντις ανέλαβε τα ηνία της Volkswagen

Eγινε, τελικά, η πολυαναμενόμενη αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Xθες το βράδυ, ο επικεφαλής του ομίλου, Ματίας Μιούλερ, αντικαταστάθηκε από τον Χέρμπερτ Ντις. Παρότι ο κ. Μιούλερ εγκαταλείπει τη θέση του κάπως πρόωρα, δηλαδή δύο χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, η αποζημίωση που θα λάβει αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt. Σημειώνεται ότι ο Ματίας Μιούλερ ανέλαβε τα ηνία της VW σε μια περίοδο που η εταιρεία δεχόταν πυρά για την εμπλοκή της στο Ντίζελγκεϊτ.

Απεβίωσε ο διαπρεπής Ιάκωβος Γεωργάνας

Εφυγε από τη ζωή o Ιάκωβος Γεωργάνας, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932 και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕ και στο Harvard Business School. Ηταν πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ). Στη μακρά επαγγελματική πορεία του διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 12.1.1989 έως 31.1.1991, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Επιτροπής των Αναπληρωτών Διοικητών των Ιδρυμάτων Μακροπρόθεσμης Πίστης των Χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως, της μετέπειτα ΕΤΒΑ, στην οποία εργάστηκε για 33 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή