«Οχι» CDU στον Μακρόν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ραλφ Μπρινκχάους απέρριψε χθες το γαλλικό αίτημα για την από κοινού διαμόρφωση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας της νομισματικής ένωσης.

Τα μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη ενοποίηση των οικονομιών μέσα από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Το κρίσιμο στοιχείο που απουσιάζει από την τραπεζική ένωση είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) για όλη την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα εξασφάλιζε την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είχε ασκήσει έντονη πίεση στο Βερολίνο, καθώς είχε δηλώσει πως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στις συζητήσεις για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο Ραλφ Μπρινκχάους δήλωσε χθες πως οι βουλευτές του CDU είναι σκεπτικοί απέναντι σε οποιοδήποτε βήμα που θα επέφερε αυξημένο επιμερισμό κινδύνου ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο πως «δεν βλέπω να σημειώνουμε ουσιώδη πρόοδο μέχρι το τέλος Ιουνίου», ενώ τόνισε πως οι συντηρητικοί βουλευτές βρίσκονται «μακριά, πολύ μακριά» από την υποστήριξη του EDIS και πως η ευθύνη για τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις μέσα στην Ε.Ε. θα πρέπει να παραμένει στα ίδια τα κράτη-μέλη και να μη διαμοιράζεται.

Παράλληλα, ο Μπρινκχάους απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός συνθετικού «ασφαλούς χρηματοοικονομικού στοιχείου» ως εναλλακτικής λύσης στα κρατικά ομόλογα.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως πρόκειται για ύποπτη πρόταση και ανησυχώ ότι θα μπορούσε να φέρει τα ευρωομόλογα από την πίσω πόρτα». Το Βερολίνο έχει ταχθεί παγίως εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι φοβούνται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συνιστά απόπειρα διαμοιρασμού του χρέους με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που παρουσιάζουν αδύναμη δημοσιονομική πειθαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή