Avanti amici! Ανοίγει το «Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» στην Τεχνόπολη

Avanti amici! Ανοίγει το «Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» στην Τεχνόπολη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένας προικισμένος ξένος διπλωμάτης να αφήσει το αποτύπωμά του σε μια χώρα, πέραν από την πολιτική και τις εμπορικές διασυνδέσεις; Η Αθήνα έχει σταθεί αρκετά τυχερή τα τελευταία χρόνια, με πρέσβεις πρώτης γραμμής που είχαν τη φιλοδοξία να μη μείνουν στις στενές διμερείς σχέσεις αλλά να απλωθούν ευεργετικά και σε άλλους τομείς. Ο Ολλανδός Γιαν Φερστέιγκ λ.χ. έφτιαξε κατά τη θητεία του τo 2013, την επιχειρηματική θερμοκοιτίδα «Orange Grove».

Ο Βρετανός Τζον Κίτμερ είχε μεγάλη αγάπη για τα ελληνικά γράμματα (προετοιμάζει, άλλωστε, διδακτορικό στον Ρίτσο) και διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και την ιστορία. Η διάδοχός του Κέιτ Σμιθ έχει επίσης την ίδια έφεση στην ελληνική γλώσσα και καλή γνώση του παρελθόντος και του παρόντος μας. Ο νυν Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί αγαπά την ελληνική γαστρονομία και προσπαθεί να την προωθήσει στο εξωτερικό, ενώ κάνει προσπάθειες και στο θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ έχει κάνει πολλά ταξίδια σε διάφορες γωνιές της χώρας, ενώ προετοιμάζει μια ανακαίνιση στο εκπληκτικό κτίριο του Γκρόπιους, όπου στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας κάνει εδώ και καιρό δουλειά στο θέμα της σύσφιγξης των πολιτιστικών σχέσεων. Στα τέλη Μαρτίου έγινε μια συνάντηση στην ιταλική πρεσβεία σε κλίμα πανηγυρικό, με δεκάδες ανθρώπους από τις τέχνες και τα γράμματα της πατρίδας μας, με στόχο να εγκαινιαστούν και επίσημα οι δράσεις του «Tempo Forte» (έτσι βαπτίστηκε το εγχείρημα). Αν σκεφθεί κανείς ότι είναι απλώς μια δέσμη πολιτιστικών δράσεων που θα φέρει την Ελλάδα και την Ιταλία εγγύτερα, κάνει λάθος. Το πνεύμα της πρωτοβουλίας του κ. Μάρας είναι να ανακτήσουμε τις κοινές αξίες της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τη συνειδητοποίηση όσων μας ενώνουν βαθιά. Επιπλέον, το πρόγραμμα του «Tempo Forte» έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν δώσει πρώτα τα φώτα τους. Κοντολογίς, έχει λογική και σχέδιο, πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών.

Αύριο Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης πρόκειται να εγκαινιάσει στην Τεχνόπολη το «Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών. Ελλάδα – Ιταλία», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και της πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία και δημιουργικά εργαστήρια, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ετσι, όποιοι αποφασίσουν να πάνε στο Γκάζι θα απολαύσουν από επίδειξη μόδας Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ έως εικαστικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωρίζει αφιέρωμα με τη Ζυράννα Ζατέλη που θα αναγνώσει τις πιο σημαντικές σελίδες του διηγήματός της «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος» και στη συνέχεια τις ίδιες σελίδες μεταφρασμένες στα ιταλικά διαβάζει η Valentina Gilardi, η οποία καταφέρνει όχι μόνο να αποδώσει κατά γράμμα τη μετάφραση του κειμένου, αλλά κυρίως να μεταδώσει το πνεύμα του έργου και το αποτύπωμα της δημιουργού του.

Μέσα στις τέσσερις ημέρες θα υπάρχει βέβαια ειδική πρόνοια και για τη γαστρονομία με αφιερώματα στην κυκλαδίτικη και επτανησιακή κουζίνα που έχουν δεχθεί επιρροές βενετσιάνικες. Επίσης, δεν θα μπορούσε να λείψει και ο οίνος. Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o Sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callega.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή