Το Κονκλάβιο (13/04/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θάλαττα, θάλαττα και Κάρολος

Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Ρωτήστε και τις πρώην αυτοκρατορίες. Το θυμήθηκα με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη, στις 9 Μαΐου, του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορούμαι, η επίσκεψη θα περιλαμβάνει πολλή θάλασσα και φυσικά άμεσες αναφορές στη βρετανική και την ελληνική ναυτική ισχύ, καθώς μία από τις πτυχές της επίσκεψης είναι να αναδειχθούν οι δεσμοί του Ελληνικού και του Βρετανικού Ναυτικού. Εξάλλου, ο Φίλιππος υπήρξε αξιωματικός του Ναυτικού και έχει υπηρετήσει στη Μάλτα. Εξ ου αυτές τις μέρες επικρατεί πυρετός στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας, καθώς σε απευθείας γραμμή με το Μπάκιγχαμ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα. Αυτές περιλαμβάνουν, π.χ. τη μετακίνηση του βρετανικού Valiant που συμμετέχει στον Frontex από τη Μυτιλήνη στο Φάληρο, καθώς ο Κάρολος θα το επισκεφθεί. Δεν θα είναι το μόνο. Παραπομπή στη ναυτική παράδοση εν Ελλάδι χωρίς επίσκεψη στο «Αβέρωφ» και στην τριήρη «Ολυμπία» δεν γίνεται. Προηγουμένως, θα επισκεφθεί το Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου, όπου βρίσκονται θαμμένοι 2.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Προεδρικό και Μαξίμου

Σημειώνω ότι κατά την πρώτη επίσημη ημέρα της επίσκεψής του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και η σύζυγός του θα καταθέσουν στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Μάλιστα, ο Κάρολος δεν θα συναντηθεί μόνο με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιττό να προσθέσω ότι ζω για να δω το συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο…

Πληροφορούμαι, δε, ότι η δούκισσα Καμίλα θα ακολουθήσει και χωριστό πρόγραμμα στην Αθήνα. Βρετανικές πηγές μού λένε ότι θα επισκεφθεί το Μοναστήρι της Καισαριανής, αλλά και καταφύγιο θυμάτων κακοποίησης. Επίσκεψη του ζεύγους θα γίνει και στο «Σταύρος Νιάρχος».

Κνωσός και γλέντι

Τέλος, όπως σας έλεγα προ ημερών, το πριγκιπικό ζεύγος θα ταξιδέψει για το Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί θα ξεναγηθεί, φυσικά, με κάθε μεγαλοπρέπεια –και με τη συνδρομή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής– στην Κνωσό. Προετοιμασίες μαθαίνω ότι γίνονται και για αυθεντικό γλέντι που θα ακολουθήσει με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακούς χορούς. Ελπίζω να μη σκιαχτεί το πριγκιπικό ζεύγος με κανένα πεντοζάλι…

Πασοκοποίηση

Η γέννα είναι δύσκολη. Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής, οι οδύνες του τοκετού κρατούν ήδη κάτι μήνες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου τελικά επιτεύχθηκε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις-κλειδιά στο ΚΙΝΑΛ, κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Η διάρκεια παραπέμπει στην πραγματικότητα εντός της αίθουσας, που είναι ότι η συμφωνία δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Και αυτό διότι τέθηκε θέμα «πασοκοποίησης» του όλου εγχειρήματος, προεξάρχοντος –ποίου άλλου;– του Σταύρου Θεοδωράκη.

Tρία στα τρία

Και όχι άδικα, αφού για τις τρεις κομβικές θέσεις του γραμματέα, του εκπροσώπου Τύπου και του διευθυντή του νέου φορέα προτάθηκαν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ. Για τη θέση του εκπροσώπου ο Θεοδωράκης πρότεινε τον Δημήτρη Τσιόδρα, ή να βρισκόταν πρόσωπο κοινής αποδοχής από την αγορά. Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι επικράτησαν η άποψη και τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ. Οπως εύγλωττα το έθεσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, το Κίνημα Αλλαγής είναι το όλον ΠΑΣΟΚ: αυτοί που έμειναν, αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ξανάρθαν. Και αυτοί που θα φύγουν, προσθέτω εγώ, αν ο φορέας δεν ξεκαθαρίσει το στίγμα του σε αυτή τη ζωή.

Βελάκια στον Σελμάγερ

Τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει. Μπορεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να έσπευσε να ορίσει πριν από τη λήξη της θητείας του στην πιο κομβική θέση της Κομισιόν τον στενότατο συνεργάτη του Μάρτιν Σελμάγερ, αλλά οι αντιδράσεις για τον διορισμό του Γερμανού στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν συνεχίζονται. Εξάλλου, η Ευρώπη μπαίνει σε προεκλογική τροχιά. Το λέω επειδή το θέμα, που ήδη δημιουργεί βραχυκύκλωμα στο βρυξελλιώτικο σύστημα, θα φτάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το θέμα Σελμάγερ εκμεταλλεύονται τόσο οι ευρωσκεπτικιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι, προκειμένου να πλήξουν προεκλογικά το ΕΛΚ, αλλά και τους Σοσιαλιστές. Νυν υπέρ πάντων ο (προεκλογικός) αγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή