Σε εφαρμογή το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό

Σε εφαρμογή το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Υγείας το σύστημα παραπομπών από οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική (άλλωστε προς το παρόν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού μέσα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο), ωστόσο όποιος επιλέξει αυτή την οδό θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τον πολίτη που θα απευθυνθεί μόνος του απευθείας στον ειδικό γιατρό. Μάλιστα για τις ανάγκες του συστήματος παραπομπών, οι γιατροί των κέντρων Υγείας θα πρέπει να «δεσμεύουν» -σε πρώτη φάση- το 40% των προγραμματισμένων ημερήσιων επισκέψεων. Διευκρινίζεται ότι το σύστημα παραπομπών αφορά μόνο στα τακτικά περιστατικά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η οποία αναρτήθηκε την Παρασκευή στη Διαύγεια, ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».

Σε δεύτερη υπουργική απόφαση, διευκρινίζεται ότι ποσοστό που αρχικά καθορίζεται στο 40% -και το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο- των ημερήσιων προγραμματισμένων επισκέψεων των ειδικών γιατρών των Κέντρων Υγείας, θα δίδεται κατά προτεραιότητα σε πολίτες που θα έχουν λάβει παραπομπή. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, τουλάχιστον το 70% του μηνιαίου προγράμματος των γιατρών Κέντρων Υγείας καλύπτεται από προγραμματισμένες επισκέψεις, έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα, και έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος. Η χρονική διάρκεια των προγραμματικών επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων καθορίζεται στα 15 λεπτά, με εξαιρέσεις τις ειδικότητες της ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής (45 λεπτά), της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας (20 λεπτά), και της οδοντιατρικής, ορθοδοντικής (30 λεπτά). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή