Αγώνες ορειβατικής ποδηλασίας στην Αγιάσο Λέσβου

Αγώνες ορειβατικής ποδηλασίας στην Αγιάσο Λέσβου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 αθλητές – ποδηλάτες έχουν καταφτάσει στη Λέσβο για να συμμετάσχουν στους Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας στο πλαίσιο του 3rd Lesvos Enduro Mtb, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αγιάσο. Τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο στη Λέσβο διοργανώθηκαν αγώνες Enduro Mtb. Κι αυτό φαίνεται να «επέβαλε» στη διοργανώτρια αρχή την επιλογή του νησιού ως ένα από τα πέντε μέρη της Ελλάδας όπου θα διεξαχθούν τέτοιοι αγώνες μέσα στο 2018. Οι υπόλοιποι θα γίνουν στην Οίτη Βοιωτίας, στο Πήλιο, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης και στο Βαλτετσίνικο Αρκαδίας.

Ο αριθμός των 100 αθλητών – επισκεπτών της Λέσβου μοιάζει μικρός, όμως για το ορεινό χωριό, το οποίο έχει «κλείσει» όλα τα καταλύματά του, είναι σημαντικός. Εξάλλου, σκοπός της τοπικής κοινότητας, και κυρίως του Πολιτιστικού Σωματείου-Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» –σήμα κατατεθέν της Αγιάσου–, είναι ο θεσμός να αγκαλιαστεί και να συμπεριληφθεί στις ετήσιες εκδηλώσεις που αποτελούν πόλο έλξης, πλάι στη «Γιορτή του Κάστανου» που γίνεται κάθε Νοέμβριο.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλίες ιδιωτών και «ομπρέλα» τοπικούς φορείς, πολλοί Μυτιληνιοί προσπαθούν να αναδείξουν την ήπια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει η Λέσβος (παρατήρηση πουλιών, περιπατητικές διαδρομές, ιαματικές πηγές). «Η επιμονή και το πείσμα των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδήλατο στη Λέσβο δικαιώνονται και με αυτό τον τρόπο προβάλλονται και αναγνωρίζονται τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας (έντονο ανάγλυφο, δασωμένα βουνά, πυκνό δίκτυο αγροτοδασικών δρόμων και μονοπατιών, θέσεις θέας) και προαναγγέλλει ένα λαμπρό μέλλον για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο με όλα τα ευεργετικά παρεπόμενά της», λέει στην «Κ» ο γραμματέας του «Αναγνωστηρίου» Παναγιώτης Κουτσκουδής.

Οι αγώνες στηρίζονται τεχνικά από τη Lesvos Ride, μια νεοσύστατη εταιρεία με μέλη ντόπιους, που αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν ανοίγοντας νέους δρόμους επαγγελματικής απασχόλησης. Για την αρτιότερη διοργάνωσή τους συμμετέχουν οι Γιατροί του Κόσμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Λέσβου), εθελοντές και άλλοι φορείς.

Η διαδρομή του Enduro Mtb είναι μεγάλη, με μικρά χρονομετρημένα τμήματα (ειδικές διαδρομές), συνήθως από 2 έως και 4 χλμ. Οι ποδηλάτες διατρέχουν ένας ένας τα χρονομετρημένα τμήματα και κερδίζει ο καλύτερος χρόνος στο σύνολο των ειδικών διαδρομών. Το Μarathon Mtb είναι μια μεγάλη διαδρομή αντοχής (χωματόδρομοι με πολύ λίγα μονοπάτια), 40 χλμ. και πάνω. Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί και αγωνίζονται ποιος θα τερματίσει πρώτος. Στο XC Μtb (Xcross Country) οι αθλητές ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε μια μικρή διαδρομή από 4 έως 7 χλμ. για μιάμιση ώρα. Νικητής είναι αυτός που θα κάνει τους περισσότερους γύρους. Η μισή διαδρομή διέρχεται από μονοπάτια και η άλλη μισή από δρόμους και τεχνικά εμπόδια (άλματα, βράχια, σκαλοπάτια κ.ά.). Στη Λέσβο οργανώνονται αγώνες XC τα τελευταία επτά χρόνια. Την τελευταία πενταετία στον Μόλυβο, όπου έχουν γίνει πλέον θεσμός. Το 2018 η Λέσβος και ο Μόλυβος μπήκαν στο παγκόσμιο ποδηλατικό καλεντάρι, αφού θα διοργανώσουν δύο αγώνες κατηγορίας C2, στις 2 και 3 Ιουνίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή