ΠΟΛΙΤΙΚΗ

900 εκατ. δολ. για αγορά 67 μεταχειρισμένων πλοίων από Ελληνες εφοπλιστές

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Στους αγοραστές δεύτεροι, μετά τους Eλληνες, είναι οι Κινέζοι με 53 πλοία, αθροιστικής αξίας 607 εκατ. δολαρίων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο σύνολο των 414 μεταχειρισμένων ποντοπόρων πλοίων τα οποία πουλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 διεθνώς, οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατέχουν και πάλι την πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών.

Το ποσό που επενδύθηκε σε αυτά τα πλοία αγγίζει τα 900 εκατομμύρια δολάρια για 67 ποντοπόρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ελληνικά συμφέροντα αγόρασαν 45 φορτηγά πλοία, 15 δεξαμενόπλοια, 6 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι, μετά τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες, οι τρίτοι μεγαλύτεροι πωλητές στο τρίμηνο έχοντας εκποιήσει 37 μεταχειρισμένα πλοία έναντι 674,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στους αγοραστές δεύτεροι μετά τους Eλληνες είναι οι Κινέζοι με 53 πλοία αθροιστικής αξίας 607 εκατομμυρίων και τρίτοι οι Γερμανοί με 43 πλοία, εμπορευματοκιβωτίων στη συντριπτική πλειονότητα, έναντι 272 εκατομμυρίων. Σε κάθε περίπτωση, ελληνικά συμφέροντα εμφανίζονται να αγοράζουν το ένα από κάθε έξι πλοία που πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών χρηματοδοτήθηκε τόσο από τις πωλήσεις παλαιότερων ή άλλων τύπων πλοίων και έσοδα από διαλύσεις όσο και από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα ελληνικά μεγάλα δεξαμενόπλοια ναυπήγησης των αρχών της δεκαετίας του ’90 πήραν τη ρότα για τα διαλυτήρια της Ασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Gibson, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι διαλύσεις δεξαμενόπλοιων για σκραπ είχαν ξεπεράσει σε όγκο τις συνολικές διαλύσεις τάνκερ του 2017. Κατά τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons, η αγορά για τα τάνκερ μεταφοράς αργού και προϊόντων έχει δει τα χαμηλά της και έτσι ενδέχεται να είναι κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις σε νέο τονάζ.

Τα 15 δεξαμενόπλοια που αγοράστηκαν από ελληνικά συμφέροντα από τη δευτερογενή αλλά και τα 86 συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο από όλες τις εθνικότητες δείχνουν πως η αγορά έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ