Συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή για Novartis, Καμμένο

Συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή για Novartis, Καμμένο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο συγκρούσεων αναμένεται να εισέλθουν, την ερχόμενη εβδομάδα, κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση, με πεδίο εκδήλωσής τους τη Βουλή και ειδικότερα τις επιτροπές όπου «εξετάζονται» υποθέσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις.

Το απόγευμα της Τρίτης 17 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την υπόθεση Novartis».

Δύο ημέρες αργότερα, το πρωί της Πέμπτης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα της προβληματικής, όπως χαρακτηρίστηκε, διαδικασίας με στόχο την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι επιλογές και η στάση της δικομματικής πλειοψηφίας έχουν πυροδοτήσει εντάσεις και εκρήξεις στο πολιτικό σκηνικό.

«Προανακριτική»

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – οι μόνοι που έχουν παραμείνει, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις» έχει αποχωρήσει, θα επισημοποιήσουν την εξαρχής φημολογούμενη στόχευσή τους, δηλαδή να «κλείσει» η υπόθεση πριν ερευνηθεί η ουσία της, με το επιχείρημα πως η Βουλή είναι αναρμόδια να τη χειριστεί, ώστε να επιστραφεί ο σχετικός φάκελος της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της πλειοψηφίας στις 12 Φεβρουαρίου, ακριβώς το θέμα αυτό, της «αρμοδιότητας», έθεταν ως ζητούμενο. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας όταν συζητήθηκε η πρόταση, πάλι με χειρισμούς εκ μέρους της πλειοψηφίας, επελέγη η κίνηση διαδικασιών (δέκα κάλπες, όσα και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, με ψηφοδέλτια επί φερομένων αδικημάτων) όπως συμβαίνει παγίως με τις «Προανακριτικές», χωρίς δηλαδή να υπάρχει θέμα αρμοδιότητας ή μη της Βουλής.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, πάντως, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επανήλθαν στο αρχικό τους σχέδιο, σημειώνοντας ότι είναι το περί αρμοδιότητας ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και των δέκα πολιτικών προσώπων.

Ως προς τη δεύτερη υπόθεση, εκείνο που θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το περιεχόμενο της οποίας δείχνει πως δικαιώνει το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών προς ακρόαση τόσο του υπουργού Εθνικής Αμυνας όσο και άλλων εμπλεκομένων (ακόμα και μη πολιτικών) προσώπων στην υπόθεση. Ως γνωστόν, η δικομματική πλειοψηφία πολλές φορές, σε πολλά επίπεδα –και στην Επιτροπή Θεσμών– απέρριψε το αίτημα για ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση του τι ακριβώς συνέβη με τον σχεδιασμό πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Τελευταίο εμπόδιο που είχε τεθεί, εκείνη τη φορά από την πρόεδρο της επιτροπής Αν. Χριστοδουλοπούλου, ήταν στη συνεδρίαση της 30ής Ιανουαρίου η επίκληση του επιχειρήματος ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το ζήτημα, συναντώντας τη διαφωνία της αντιπολίτευσης. Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους βουλευτών της μειοψηφίας, η κ. Χριστοδουλοπούλου πρότεινε να ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου για να δοθεί λύση στη «διαφωνία». Τελικώς η ζητηθείσα γνωμοδότηση στις 13/3 δόθηκε, υποδεικνύοντας ότι αυτό που ζητεί η αντιπολίτευση είναι ορθό και δεν πρέπει να απορριφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή