Το γεωπολιτικό σκηνικό στο επίκεντρο των αγορών

Το γεωπολιτικό σκηνικό στο επίκεντρο των αγορών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεωπολιτικό σκηνικό βρέθηκε στο επίκεντρο των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ύστερα από τη φερόμενη επίθεση με χημικά. Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε και στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής (Fed) στις 20-21 Μαρτίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα μέσα της εβδομάδας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συγκεκριμένα, ο γενικότερος τόνος ήταν σχετικά επιθετικός και τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν αυξημένη εμπιστοσύνη για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2,0% μεσοπρόθεσμα. Εντούτοις, ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για την προοπτική εμπορικών πράξεων ως αντίμετρα από άλλες χώρες στις εμπορικές πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου συνιστά κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε πτωτικές πιέσεις εν μέσω της έντασης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης DXY, ο οποίος αποτυπώνει την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισματικών, υποχώρησε στις 89,355 μονάδες την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 εβδομάδων, πριν ανακάμψει μερικώς στις 89,715 μονάδες την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, παραμένοντας όμως 0,4% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Στο περιβάλλον αυτό, και σε συνέχεια δηλώσεων αξιωματούχου της ΕΚΤ για πιθανή άνοδο του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,20% από το τρέχον επίπεδο -0,40% ως πρώτο βήμα ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά 2 εβδομάδων κοντά στο 1,2400 την Τετάρτη πριν υποχωρήσει στο 1,2335 στο τέλος της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση ασθενών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης καθώς και των πρακτικών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου που έδειξε ανησυχία των μελών για τις επιπτώσεις του ενισχυμένου ευρώ στην οικονομία.

Παράλληλα, το ρωσικό ρούβλι δέχθηκε σημαντικές πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε στον απόηχο της ανακοίνωσης για κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι ορισμένων ρωσικών εταιρειών και επιχειρηματιών και εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Συρία. Ενδεικτικά, η ισοτιμία δολάριο/ρούβλι ανήλθε σε υψηλά 1,5 έτους 65,0445 την Τετάρτη, πριν υποχωρήσει κοντά στο 61,5000 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή σε συνέχεια της ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή