Ν.Δ.: Πυλώνας η ιδιωτική οικονομία

Ν.Δ.: Πυλώνας η ιδιωτική οικονομία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό του «πιστεύω» στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και σε ένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα λέει «όχι» στο κράτος «πατερούλη» το οποίο επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές για να μοιράζει επιδόματα, επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συνάντησή του με τους προέδρους του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε την κριτική του προς την κυβέρνηση, που με δύο χρόνια καθυστέρηση ετοιμάζει ένα αναπτυξιακό σχέδιο «εν κρυπτώ» και χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Και υπογράμμισε και πάλι ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται «σε καμία περίπτωση» από αναπτυξιακά σχέδια που, όπως είπε, «ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία απ’ αυτήν που πρεσβεύουμε εμείς». «Πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων και στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μείωση της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων, όπως ο κλάδος των ακινήτων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση τα τελευταία 24ωρα, όπως θα κάνει και το επόμενο διάστημα στις δικές του προτάσεις, ξεδιπλώνοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το δικό του σχέδιο και επιδιώκοντας να μείνει στη θετική ατζέντα. «Το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι οι αποκρατικοποιήσεις με το σταγονόμετρο. Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου θα στερείται ο κάθε Ελληνας φορολογούμενος και το τελευταίο ευρώ για να μπορεί να συντηρείται ένα κράτος με χιλιάδες συμβάσεις. Η επόμενη μέρα θα είναι μια Ελλάδα με πολύ θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη, με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, με αλλαγές στα πανεπιστήμια», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη (ρ/σ Real fm).

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιά ήταν η αφορμή για να αναδειχθούν οι προτάσεις της Ν.Δ. που στοχεύουν στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για να τονωθούν οι επενδύσεις και το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτές προβλέπουν: 1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ., 2) αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων, 3) αναστολή του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο, 4) έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, 5) απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων (σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά και ο στόχος είναι να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά), 6) ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom). Με την πρόταση, ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το μέσο νοικοκυριό θα μειωθεί στα 350 ευρώ (από 500 περίπου) το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή