Τα σενάρια για το Athens Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη

Τα σενάρια για το Athens Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση των κενών χώρων που έχουν προκύψει στο εμπορικό κέντρο Athens Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη, στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, εξετάζει αυτήν την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας. Μέχρι πρότινος, φάνταζε δεδομένη η λειτουργία εκπτωτικού κέντρου, καθώς σχεδιαζόταν η λειτουργία περίπου 50 νέων καταστημάτων σε 8.000 τ.μ. του ακινήτου, όπου, μεταξύ άλλων, στεγάζεται και το Μουσείο Αυτοκινήτου. Μάλιστα, είχαν υπογραφεί και προσύμφωνα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 70% των προβλεπόμενων εκμισθώσιμων επιφανειών.

Ωστόσο, η δέσμευση αρκετών αλυσίδων με το εκπτωτικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα, να μην ανοίξουν κατάστημα σε εκπτωτικό κέντρο σε ακτίνα 40 χλμ. από τα Σπάτα, καθιστά δύσκολη τη λειτουργία επιπλέον εκπτωτικών χώρων τους. Ως εκ τούτου, έχει περιοριστεί το απόθεμα των πιθανών μισθωτών και έχει γίνει πιο δύσκολη η εύρεση των τουλάχιστον δύο καταστημάτων «κράχτες», που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση επισκεπτών/καταναλωτών σε σταθερή βάση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ακίνητο προσελκύει περί τις 400.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση, ενώ με τη δημιουργία ενός επιτυχημένου outlet, θα ήταν εφικτή η αύξηση του μεγέθους αυτού σε περίπου 2 εκατ. επισκέπτες, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση επανεξετάζει το ζήτημα του εκπτωτικού κέντρου, χωρίς μέχρις στιγμής να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Χαραγκιώνη, «καθυστερούμε την απόφασή μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα είναι η πιο σωστή για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ακινήτου». Αν, πάντως, δεν προχωρήσει το σχετικό σχέδιο, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η προσέλκυση δύο-τριών πολύ μεγάλων καταστημάτων, π.χ. από τον χώρο της τεχνολογίας, των παιχνιδιών κ.λπ., ενώ σημαντική ζήτηση καταγράφεται και για τη μετατροπή των διαθέσιμων χώρων σε γραφεία, δεδομένου ότι το ακίνητο διαθέτει 800 θέσεις στάθμευσης κι εξυπηρετείται και με μέσο σταθερής τροχιάς. Ο σταθμός της Βικτώριας των ΗΣΑΠ, στην ομώνυμη πλατεία, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων.

Παράλληλα, ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση της διοίκησης του ομίλου να καταθέσει φάκελο για ένταξη στο fast-track, του έργου ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, όπως επίσης και πάρκου πρασίνου επιφάνειας 22 στρεμμάτων, στην έκταση που διαθέτει στην περιοχή του Ν. Φαλήρου (πρώην εγκαταστάσεις ΧΡΩΠΕΙ).

Ηδη, για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται επαφές με τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα Enterprise Greece. Στόχος με την κίνηση αυτή είναι η λήψη έγκρισης από τη διυπουργική επιτροπή και ως εκ τούτου η επιτάχυνση μέσω fast-track των διαδικασιών για την αδειοδότηση του έργου του εμπορικού κέντρου, επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 3.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σημειωτέον ότι, για το σύνολο της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά έχει εκδώσει απόφαση το 2009, με την οποία ανακήρυξε χώρο πρασίνου την έκταση των 45 στρεμμάτων του ομίλου, αλλάζοντας το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Ωστόσο, ελλείψει κεφαλαίων για την απαιτούμενη απαλλοτρίωση, η σχετική απόφαση παραμένει «στα χαρτιά», με αποτέλεσμα η εταιρεία να διεκδικεί από τον δήμο σημαντικές αποζημιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή