ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ψυχή της Αίγινας στο υπαίθριο στούντιο ενός καφενείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αχρονες, σχεδόν, φυσιογνωμίες της Αίγινας φωτογραφημένες από τον Δημήτρη Βλάικο. Για πρώτη φορά «ταξιδεύουν» στην Αθήνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην αρχή ήταν τα σπίτια. Ο Δημήτρης Βλάικος εντόπιζε χαρακτηριστικές φιγούρες της Αίγινας στον δρόμο ή σε δύο παραδοσιακά καφενεία του νησιού και τους ζητούσε να τους φωτογραφίσει στο σπίτι τους. Προφανώς για να αισθάνονται «πιο άνετα». Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που είχε φανταστεί. «Εβγαιναν υπερβολικά στημένοι και αποφάσισα να τους φωτογραφίζω στο στούντιο». Αλλά τα πράγματα δεν άλλαξαν πολύ. Τα στοιχεία του αυθορμητισμού και της αυθεντικότητας που τόσο πολύ ήθελε, έλειπαν ξανά.

Τελικά η λύση δόθηκε μέσα από μια ανορθόδοξη «κατασκευή» του ίδιου του φωτογράφου: σκέφτηκε να στήσει μέσα στο καφενείο της Τασίας ένα αυτοσχέδιο, υπαίθριο στούντιο. Μέσα σε δύο ημέρες, πριν από σχεδόν επτά χρόνια, φωτογράφισε 140 ανθρώπους. Από τον τότε δήμαρχο του νησιού μέχρι τα κορίτσια της Δημοτικής Αστυνομίας. Αλλά και αναγνωρίσιμους «Αιγινήτες» όπως την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη ή τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο που έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Η φωτογράφιση δεν διαρκούσε περισσότερο από ένα ή δύο λεπτά κι επιτέλους αυτό που είχε στο μυαλό του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Και λίγο αργότερα (το 2011) και έκθεση, στο ίδιο το νησί.

Σαν ζωγραφική

Τώρα ένα μέρος εκείνης της δουλειάς «ταξιδεύει» στην Αθήνα στο εστιατόριο Cookoovaya, πίσω από το Χίλτον. Δεν χρειάζεται να έχετε κλείσει τραπέζι ή να γευματίσετε. Μπορείτε να δείτε τα έργα μέσα από μια ειδική «διαδρομή» που έχει δημιουργηθεί στον χώρο μέχρι τις 31 Μαΐου. Το ενδιαφέρον με το «Soul project» του Δημήτρη Βλάικου είναι η «ζωγραφική» ποιότητα των πορτρέτων του. Κάνοντας χρήση της τεχνικής HDR και επιλέγοντας να εκτυπώσει τις φωτογραφίες του σε καμβά, δημιουργεί την αίσθηση μιας ανάγλυφης επιφάνειας που εντείνει τα αδρά χαρακτηριστικά των προσώπων.

Ο 36χρονος Βλάικος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και ζει στην Αίγινα. Η έκθεση στην Cookoovaya είναι, για όσους δεν τον γνωρίζουν, μια πρώτη απόδειξη των δεσμών του με το νησί και τους ανθρώπους του. Αλλά η Αίγινα είναι πολλά πράγματα μαζί. Οπως «το μοναδικό της φως, το φως που συγκίνησε ανθρώπους σαν τον Μόραλη, τον Καπράλο ή τον Καζαντζάκη. Το φως της Αίγινας είναι πυκνό, συμπυκνωμένο, με αποτέλεσμα τα χρώματα να αποκτούν ένα διαφορετικό βάθος, μια ιδιαίτερη οξύτητα. Σίγουρα πολύ διαφορετικό από το πιο “αεράτο” φως του Αιγαίου που αποχρωματίζει τα χρώματα».

​​«Soul project», Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2, έως 31/5.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ