Ηρώων παρακαταθήκη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή στήλη είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος κηδεύεται σήμερα στην πατρίδα του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Ο –εν ώρα καθήκοντος– θάνατος του 34χρονου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να αποτελέσει έναυσμα σκέψης για ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη δομή και την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ανήκε σε μία από αυτές τις μικρές και σε γενικές γραμμές παραμελημένες ομάδες του κρατικού μηχανισμού, τα μέλη των οποίων διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση, προσήλωση στον συλλογικό στόχο (εν προκειμένω, τη διαφύλαξη των εθνικών συνόρων) και αίσθηση καθήκοντος.

Αν και στην περίπτωση των πιλότων της Π.Α. ο κίνδυνος είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερος, ως εκ τούτου παροξύνει κάποια χαρακτηριστικά, όπως η υπερβολική αυτοπεποίθηση, σε γενικές γραμμές αυτό το τρίπτυχο περιγράφει το πλαίσιο σκέψης και δράσης του συνόλου των μάχιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι συζητήσεις που κάνουμε οι υπόλοιποι, ευρισκόμενοι «έξω από τον χορό», σπάνια μπορεί να προσεγγίσουν ρεαλιστικά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση πάνω από το Αιγαίο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να τεθούν επί τάπητος.

Κατ’ αρχάς, να πάψει αυτός ο αδιανόητος ισοπεδωτισμός που επικρατεί στο Δημόσιο. Οι αξιωματικοί που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες δεν μπορεί να αμείβονται σαν μικρομεσαία στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ο ισοπεδωτισμός αυτός είναι φορέας στρεβλής αντίληψης και δεν προάγει καμία αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα στην ίδια τη χώρα.

Επίσης, ο θάνατος του άτυχου σμηναγού, δυστυχώς, οδήγησε ακόμα μία φορά στην εμφάνιση των πιο ταπεινών ενστίκτων πολιτικής εκμετάλλευσης. Παρακάμφθηκε κάθε έννοια σεβασμού και τήρησης μιας εθιμικής μεν, απαραίτητης δε, αυτοσυγκράτησης, ώστε να εξαπολυθούν φθηνές εθνικιστικές κορώνες, για πρόσκαιρο όφελος και εντύπωση στα σόσιαλ μίντια. Ευτυχώς, προς τιμήν του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης προώθησε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για «υιοθέτηση» των δύο ανήλικων παιδιών του Γιώργου Μπαλταδώρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος για την οικογένεια ενός από τα πιο εκλεκτά μέλη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή