Η απελευθέρωση Πουτζντεμόν διχάζει Βερολίνο και Μαδρίτη

Η απελευθέρωση Πουτζντεμόν διχάζει Βερολίνο και Μαδρίτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις ανάμεσα σε δύο συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον αυτοεξόριστο ηγέτη των Καταλανών εθνικιστών, Κάρλες Πουτζντεμόν, ύστερα από 12 μέρες κράτησης λόγω εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, με εγγύηση 75.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους, από τις φυλακές του Νοϊμίνστερ, στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Μία ημέρα νωρίτερα, δικαστήριο του κρατιδίου είχε απορρίψει αίτημα της ισπανικής Δικαιοσύνης για έκδοση του Πουτζντεμόν, ο οποίος κατηγορείται για εξέγερση (αδίκημα που επισύρει κάθειρξη 25 χρόνων) και κατάχρηση δημοσίου χρήματος λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Το δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία της εξέγερσης, αλλά επιφυλάχθηκε να αποφανθεί σε δεύτερο χρόνο για την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Ακόμη, όμως, και αν εκδώσει τον Πουτζντεμόν γι’ αυτό το αδίκημα, ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας δεν θα μπορεί πλέον να δικαστεί στη χώρα του για τη μείζονα κατηγορία της εξέγερσης.

Την ένταση μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης τροφοδότησαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία χαρακτήρισε «απολύτως σωστή» και «αναμενόμενη» την απόφαση του δικαστηρίου. Η προερχόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός προσέθεσε ότι, αν καταπέσει και η κατηγορία περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος, τότε ο Πουτζντεμόν «θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος σε μια ελεύθερη χώρα».

Η τοποθέτηση αυτή εξόργισε την κυβέρνηση Ραχόι, η οποία την ερμήνευσε ως άσκηση πίεσης για πολιτική διευθέτηση του Καταλανικού μέσω διαλόγου με την ηγεσία των εθνικιστών. Παρότι οι εθνικιστές κατέκτησαν εκ νέου τον Δεκέμβριο την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή, η ισπανική Δικαιοσύνη εμποδίζει το Κοινοβούλιο να αναδείξει νέο πρόεδρο από το εθνικιστικό μπλοκ. Στον πρώτο υποψήφιο, τον Πουτζντεμόν, δεν επετράπη κάτι τέτοιο, αφού αν έμπαινε στην Ισπανία θα κατέληγε φυλακή. Ο δεύτερος υποψήφιος, Τζόρντι Σάντσεθ, εξελέγη τον Μάρτιο αλλά δεν κατάφερε να ορκιστεί γιατί είχε ήδη οδηγηθεί στη φυλακή. Ο τρίτος υποψήφιος, Τζόρντι Τουρούλ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Με επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσει ο Σάντσεθ να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά, κάτι όμως που δεν έχει γίνει προς το παρόν δεκτό. Στο μεταξύ, δικαστές από την Ισπανία και τη Γερμανία συναντήθηκαν την Πέμπτη, με κάθε διακριτικότητα, στη Χάγη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα Πουτζντεμόν, η οποία δεν θα δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σε καμία από τις δύο χώρες. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, το έργο τους μοιάζει εξίσου δύσκολο με τον τετραγωνισμό του κύκλου στην ευκλείδεια Γεωμετρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή