Αβραμόπουλος: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για μία βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία

Αβραμόπουλος: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για μία βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εικόνες από τις χημικές επιθέσεις στη Συρία ήταν απαράδεκτες. Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη διεθνώς, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Η απάντηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας αλλάζει τα δεδομένα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» τονίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτροπος Μετανάστευσης-Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει πως «πέρα από τα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα, θεωρώ ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί για μια βιώσιμη πολιτική λύση».

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια προνομιακή αλλά και ευαίσθητη γεωγραφική θέση, στις παρυφές του γεωπολιτικού τόξου αστάθειας», οποία οφείλεται «σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες», και αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσφυγικές πιέσεις, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει πάρει τα μέτρα της» ενώ διαβεβαιώνει ότι «συνεχίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειες το σχήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί». Παράλληλα εκφράζει την ευχή ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειληθεί αυτό το σχήμα».

Ερωτηθείς «ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της», ο αρμόδιος επίτροπος σημειώνει αφενός ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» και αφετέρου υπογραμμίζει ότι «υπάρχει στήριξη από όλους τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και γίνεται, πάντα, ανάλυση και εκτίμηση της πιθανής ανάγκης ενίσχυσης».

Επισημαίνει επίσης ότι «θα ήταν μια σημαντική θετική κίνηση να επιστραφούν οι δυο στρατιώτες στην Ελλάδα. Θα ήταν ένα καλό σημάδι που θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών» και τονίζει: «Προς όφελος της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή, πρέπει να βρεθούν τρόποι εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στις τυχόν επιπτώσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από την συνεχώς αυξανόμενη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν». Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον», ενώ «είναι επίσης απαραίτητο να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στις επιστροφές αλλά και την επανεγκατάσταση».

Τέλος, μιλώντας για την ενίσχυση του φαινομένου της Ακροδεξιάς, σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του «Αντι-Ισλάμ» κλίματος, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας» και τονίζει ότι «είναι δέσμευση όλων να μην επιστρέψουμε στις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή