Xωρούν τα βιολογικά σε συσκευασίες;

Xωρούν τα βιολογικά σε συσκευασίες;

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά το πρόβλημα με τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι οι συσκευασίες τους ή η ποιότητά τους; Και πώς διασφαλίζεται ο καταναλωτής;

Έμαθα ότι οι ελεγκτές του αρμόδιου οργανισμού κόβουν βαριά πρόστιμα σε όσους εντόπιζουν να πωλούν βιολογικά φρούτα και λαχανικά χύμα. Αν είναι δυνατόν! Από όλα τα προβλήματα παραπλάνησης του καταναλωτή οι αρχές εστιάζουν στη συσκευασία; Γιατί δεν κάνουν ελέγχους αν τα προϊόντα που πωλούνται είναι όντως βιολογικά -εύκολο, τα βιολογικά προϊόντα δεν πρέπει να έχουν καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων- να πουν και σ’ εμάς τους κακούς και να τους τιμωρήσουμε μετά διά της αποχής μας; Η ελληνική νομοθεσία καθορίζει, μεταφράζοντας με παρωπίδες την ευρωπαϊκή, ότι τα φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες, στην Ιταλία για παράδειγμα, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πωλούνται χύμα στα καταστήματα που είναι πιστοποιημένα να πωλούν μόνο βιολογικά προϊόντα. Η επιβολή της συσκευασίας γίνεται στην Ελλάδα για να προφυλαχθούν δήθεν οι καταναλωτές από τους έξυπνους που θα μπορούσαν να αναμείξουν τα βιολογικά με τα συμβατικά προϊόντα κι έτσι να κερδίσουν, αφού τα πρώτα πωλούνται σε πολύ ακριβότερες τιμές. Στην πραγματικότητα, όμως, με αυτόν τον τρόπο τα βιολογικά προϊόντα κακοποιούνται και τα καταστήματα χάνουν πόντους έναντι των σούπερ μάρκετ, γιατί ποιος θα τρέχει σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων αφού έτσι και αλλιώς συσκευασμένα θα τα πάρει; Επιπλέον, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά χάνουν τη φρεσκάδα τους συμπιεσμένα μέσα σε μπόλικο πλαστικό – καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, μία από τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Στον αγοραστή που έχει μάθει να διαλέγει ανάμεσα σε ποσότητες φρέσκων δροσερών φρούτων, όλα αυτά τα ταψάκια με ομοιόμορφα φρούτα και μαρούλια και λάχανα που τυλίγονται σε σελοφάν μοιάζουν περισσότερο με φάρμακο, σαν να πρέπει να ακολουθήσει κάποιο χρέος –όχι και τόσο θελκτικό προς το περιβάλλον– κατά τις αγορές του. Ακόμα χειρότερα, όταν πάει σπίτι του και ανοίξει την περίφημη συσκευασία που έχει πληρώσει ακριβά και ανακαλύψει ότι ένα στα δύο φρούτα είναι σάπιο –πόσο να αντέξει στις συνθήκες ασφυξίας του πλαστικού– είναι σίγουρο πως θα αποφασίσει να μην ξαναμπεί σε αυτήν την άνοστη περιπέτεια των βιολογικών προϊόντων. Αν το υπουργείο Γεωργίας θέλει πραγματικά να προωθήσει τη βιολογική γεωργία, θα πρότεινα να αλλάξει ρότα στο θέμα της συσκευασίας γιατί μόνο κακό θα προκαλέσει τόσο στη βιολογική γεωργία όσο και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων που στο κάτω κάτω ξεκίνησαν και στήριξαν αυτή την ιστορία στην Ελλάδα.

Xωρούν τα βιολογικά σε συσκευασίες;-1

H λύση των βιολογικών λαϊκών

Εμείς τώρα τι μπορούμε να κάνουμε; Προτείνω να πάμε μια βόλτα στις βιολογικές λαϊκές και να τις στηρίξουμε. Εκεί μπορούμε να αγοράσουμε χύμα βιολογικά προϊόντα και να κερδίσουμε την πολύτιμη και διαφωτιστική γνωριμία με τους παραγωγούς. Θα λύσουν με χαρά τις απορίες μας και θα μας βοηθήσουν να διαλέξουμε. Και οι τιμές είναι από αρκετά έως πολύ καλές. Καλό είναι να αγοράζετε όσα χρειάζεστε και όχι όσα χωράει το ψυγείο σας. Προτείνω ανεπιφύλακτα τις λαϊκές για προμήθεια φρέσκων, βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Οχι γιατί εκεί όλα είναι τέλεια, αλλά γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε το δικό μας τσεκάρισμα. Για όταν ψωνίζουμε στις λαϊκές βιολογικών προϊόντων έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από τον παραγωγό το πιστοποιητικό του προϊόντος που πουλάει πάνω στο οποίο, σύμφωνα με υπουργική απόφαση (πολύ σωστά για να λέμε και τα καλά) πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, το είδος του προϊόντος, η συνολική ποσότητα που παράγει ο παραγωγός και η ποικιλία του προϊόντος.

Αν είμαστε λίγο περισσότερο επίμονοι μπορούμε να ζητήσουμε να δούμε το δελτίο αποστολής του παραγωγού το οποίο θα πρέπει να έχει ημερομηνία, την ίδια μέρα με αυτήν που εμείς θα προμηθευτούμε το προϊόν. Ακόμα κι αν δεν έχουμε τη διάθεση να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι βιολογικές λαϊκές ελέγχονται αρκετά συχνά από τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή