(Παραπάνω από) ένας καλός λόγος για τον Αργύρη Πανταζάρα

(Παραπάνω από) ένας καλός λόγος για τον Αργύρη Πανταζάρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως χαρακτηριστικό της ελληνικής «σόουμπιζ» –και όχι μόνο της ελληνικής– το ότι ο Αργύρης Πανταζάρας, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του (μόλις 30 ετών), κάτοχος του βραβείου Χορν και πρωταγωνιστής σημαντικών παραστάσεων που κλέβει σταθερά τις εντυπώσεις τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως «αυτός που έπαιξε στη διαφήμιση της Amstel». Είναι αναπόφευκτο, αλλά και άδικο, κι αυτό το σκέφτεται κανείς κάθε φορά που θα τον παρακολουθήσει στη σκηνή, αλλά και θα τον ακούσει να μιλάει. Είναι καθηλωτικός ερμηνευτής, ενώ πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον να πει. Το 2016, παραλαμβάνοντας το Χορν, δώρισε όλα τα χρήματα του βραβείου για τους πρόσφυγες και τη σίτιση στα σχολεία. «Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη, τότε βαδίζουμε στο τέλος του», είχε πει. «Κι επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά». 

Μεγάλωσε στον Βόλο, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα σχεδόν από την αρχή: Μαρμαρινός, Πατεράκη, Χουβαρδάς, Λευτέρης Βογιατζής. Από τις 23 Απριλίου  παρουσιάζει στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων μια παράσταση διαφορετική, έναν μονόλογο «που στην ουσία είναι ένας καλλιτεχνικός διάλογος», όπως λέει στο «Κ», σε σκηνοθεσία του ίδιου και της Ελίνας Μαντίδου. Στον «Ένας καλός λόγος» (που θα ανέβει για 10 παραστάσεις) ένας κυβερνητικός αξιωματούχος προετοιμάζεται πριν απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Ο λόγος εξελίσσεται σε εξομολόγηση. «Είναι μια παράσταση-πείραμα. Σκοπός μας είναι να ξηλώσουμε τις ραφές του θεάτρου και του τρόπου που θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Είναι μια παράσταση για το κρυφό αίσθημα προδοσίας που νιώθει ο καθένας μας. Την ώρα που όλα αλλάζουν, ο πολιτικός λόγος παραμένει ίδιος· ένας λόγος παυσίπονος που δεν έχει σκοπό να κινητοποιήσει, αλλά να αναισθητοποιήσει. Κι εμείς κάθε μέρα παλεύουμε για μια πατρίδα που όλο μας προδίδει». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή