«Ημέρες Ιμίων» αναβιώνει η Αγκυρα

«Ημέρες Ιμίων» αναβιώνει η Αγκυρα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν συνειδητοποιούν τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν». Κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε χθες με τη φράση αυτή την πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους να μεταβούν την περασμένη Παρασκευή με ταχύπλοο στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος και να υψώσουν εκεί την ελληνική σημαία. Οι όποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με αφορμή την τραγική απώλεια του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου, ότι θα μπορούσε να εκτονωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά, διαψεύσθηκαν χθες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, που είχαν ως αφορμή την τοποθέτηση της σημαίας στη βραχονησίδα, επανέφερε στο σύνολό της την ατζέντα της τουρκικής προκλητικότητας και των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου. Οι χθεσινές εξελίξεις επανέφεραν οδυνηρές μνήμες από την κρίση των Ιμίων, ενώ επί ώρες η ελληνική πλευρά συνέχιζε τη διερεύνηση της βασιμότητας ή όχι των τουρκικών ισχυρισμών.

Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθν. Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». Καθώς δεν είχε φθάσει καμιά σχετική με τους τουρκικούς ισχυρισμούς πληροφόρηση στο Μαξίμου, προηγήθηκε της δήλωσης Τζανακόπουλου κύκλος διερεύνησης εάν αυτοί είχαν κάποια βάση, δεδομένου και του κενού ενημέρωσης που στο πρόσφατο παρελθόν έχει παρουσιασθεί ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπ. Αμυνας. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένη βραχονησίδα κατέστησε περισσότερο ομιχλώδη την υπόθεση. Ως εκ τούτου, ο κυβ. εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», δείχνοντας ότι, παρά τη διάψευση, η κυβέρνηση απέφυγε να κλείσει κατηγορηματικά το ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν για το θέμα και πηγές του υπ. Αμυνας, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι που να επιβεβαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ο αναπλ. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης σχολίασε, πάντως, μέσω Twitter ότι «βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο», μεταδίδοντας τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας.

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κυβ. εκπρόσωπος.

Σύγχυση

Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού της Αθήνας και της σύγχυσης που επικράτησε μετά τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ήταν ότι ο κυβ. εκπρόσωπος, σε ερώτηση εάν υπάρχει στη συγκεκριμένη νησίδα ελληνική σημαία, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και απάντησε ότι «η κυριαρχία επί του ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από κάτι τέτοιο. Είναι αναμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες». Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε σε σχέση με την ύπαρξη ή όχι σημαίας στη βραχονησίδα ότι δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οι νεαροί που μετέβησαν εκεί για να την τοποθετήσουν την άφησαν στο σημείο ή την πήραν μαζί τους φεύγοντας, αφού πρώτα φωτογραφήθηκαν εκεί, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τη σημαία να την πήρε ο άνεμος. Πάντως, η εικόνα για τα πραγματικά περιστατικά έδειξε να γίνεται περισσότερο συγκεχυμένη όσο περνούσε η ώρα χθες, με αντιφατικές πληροφορίες να έρχονται στο φως, εξέλιξη που δικαιολογεί την επιφυλακτική στάση που εξαρχής μεταδόθηκε από κυβερνητικής πλευράς. Ακόμα περισσότερα ερωτήματα προκλήθηκαν από δηλώσεις ενός εκ των τριών νεαρών (star.gr), ο οποίος ανέφερε ότι τη μία από τις σημαίες που τοποθέτησαν την κατέβασαν τα μέλη πληρώματος ενός γιοτ που βρισκόταν στην περιοχή και που ο ίδιος χαρακτήρισε κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή