Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω των επιθέσεων στη Συρία

Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω των επιθέσεων στη Συρία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών όπλων στη Συρία πυροδότησαν κλίμα μεγάλης ανησυχίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε, επίσης, η είδηση για την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Η Wall Street, αντίθετα, οδηγήθηκε σε άνοδο, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε εκτιμήσεις για μεγάλη ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 υποχώρησε κατά 0,55%, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 0,41%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,04% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,91%. Aξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του διαφημιστικού ομίλου WPP έχασε πάνω από 6% χθες στο Λονδίνο, ύστερα από την παραίτηση του σερ Μάρτιν Σορέλ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ύστερα από μια 30ετία.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο άνω του 1%. «Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι διότι πλησιάζει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους», σχολίασε αναλυτής της Miracle Mile Advisors στο Λος Αντζελες. Βάσει στοιχείων της Thomson Reuters, τα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο 18,6% το πρώτο τρίμηνο του 2018, μια εκτίμηση που αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.

Οι επιθέσεις στη Συρία ενίσχυσαν φόβους για μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού διαμορφώθηκε χθες στα 66,43 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 1,42%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διολίσθησε κατά 1,27% στα 71,66 δολάρια το βαρέλι. Αν και οι επενδυτές είναι προβληματισμένοι, το γεγονός ότι μετά τις επιθέσεις στη Συρία δεν υπήρξε κλιμάκωση ούτε στρατιωτική ούτε διπλωματική θεωρείται θετική εξέλιξη, σχολιάζει αναλυτής της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να επικρατούν ανησυχίες για μια επιδείνωση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,2380 δολάρια με άνοδο 0,42%, κάτι που αποδόθηκε στις ενδεχόμενες επιπτώσεις νέων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον εις βάρος της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή