Συρία: Επετράπη η είσοδος ερευνητών για χημικά στη Ντούμα 11 μέρες μετά την επίθεση

Συρία: Επετράπη η είσοδος ερευνητών για χημικά στη Ντούμα 11 μέρες μετά την επίθεση

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επετράπη μετά από δύο μέρες η επίσκεψη των  ερευνητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία και ειδικότερα στην πόλη Ντούμα, στον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, στα όρια της Δαμασκού, όπως ανέφερε σήμερα η Ρωσία.

Η διεθνής ομάδα βρίσκεται στη Συρία από το Σάββατο, αλλά δεν της είχε δοθεί άδεια να επισκεφθεί την περιοχή, όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 7 Απριλίου και είχε ως αποτέλεσμα τις πυραυλικές επιθέσεις από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά κυβερνητικών στόχων της Συρίας, μια εβδομάδα αργότερα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχουν παραποίησει στοιχεία στην τοποθεσία, το διάστημα που αναμενόταν η χορήγηση άδειας στους ερευνητές, μεταδίδει το BBC. «Οι Ρώσοι ενδέχεται να έχουν επισκεφθεί την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, Kenneth Ward. 

Τόσο η Ρωσία όσο και η Συρία ανέφεραν ότι «δεν εκκρεμούσαν ζητήματα ασφαλείας», ενώ στους ερευνητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δεν επετράπη η πρόσβαση στο έδαφος της φερόμενης επίθεσης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OPCW, Ahmet Uzumcu.

Οι αρχές της Συρίας έθεσαν στη διάθεση των ερευνητών 22 μάρτυρες που δήλωσαν ότι βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της επίθεσης και μπορούσαν να μεταφερθούν στη Δαμασκό για συνεντεύξεις.

Μέχρι να φτάσουν στη Ντούμα οι ερευνητές θ έχουν περάσει 11 μέρες από την επίθεση, όπου αναμένεται να συγκεντρώσουν δείγματα εδάφους και άλλα δείγματα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση οποιωνδήποτε χημικών ουσιών που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. 

«Αναχαιτίστηκαν» πύραυλοι με στόχο τις Χομς και Δαμασκό – Διεψεύδει την πληροφορία φιλοκυβερνητικός διοικητής 

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τα κοινά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι δυτικές δυνάμεις εναντίον συριακών στόχων, σε αντίδραση της επίθεσης με χημικά, σημειώθηκε νέα επίθεση στην επαρχία Χομς, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Την είδηση διέψευσε φιλοκυβερνητικός διοικητής, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Ειδικότερα, νωρίς το  πρωί της Τρίτης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας ανταποκρίθηκαν σε επίθεση πυραύλων στην Χομς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ποτυ μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο του BBC, οι πυραύλοι είχαν στόχο την στόχευσαν την αεροπορική βάση Σαϊράτ. 

Συρία: Επετράπη η είσοδος ερευνητών για χημικά στη Ντούμα 11 μέρες μετά την επίθεση-1

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας αναχαίτισαν περίπου δέκα πυραύλους οι οποίοι εβλήθησαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, μεταδίδει σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε επίθεση με στόχο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χομς», ανέφερε η πηγή αυτή και πρόσθεσε ότι αναχαιτίστηκαν σχεδόν 10 πύραυλοι. Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί απώλειες και ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης Σαϊράτ καταρρίφθηκαν.

Συρία: Επετράπη η είσοδος ερευνητών για χημικά στη Ντούμα 11 μέρες μετά την επίθεση-2

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από έναν πύραυλο που αναχαιτίστηκε εν πτήσει, πάνω από την αεροπορική βάση. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην επαρχία Χομς «αυτή τη στιγμή».

Η αεροπορική βάση Σαϊράτ είχε ήδη βομβαρδιστεί, την 7η Απριλίου 2017, από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν εναντίον της μια ομοβροντία πυραύλων Κρουζ, σε αντίδραση για μια επίθεση με χημικά όπλα στο χωριό Χαν Σεϊχούν που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Η Ουάσινγκτον είχε επιρρίψει την ευθύνη για εκείνη την επίθεση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ακόμη, έκθεση από την πολιτοφυλακή της φιλοϊρανικής  Χεζμπολάχ, αναφέρει ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα είχε υποκλέψει τρεις πυραύλους, οι οποίοι στοχεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Dumair, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Δαμασκού.

Πληροφορίες ότι οι πύραυλοι εβλήθησαν από το Ισραήλ

Οι πύραυλοι οι οποίοι στοχοθέτησαν την αεροπορική βάση Σαϊράτ στην επαρχία Χομς της Συρίας ενδέχεται να εβλήθησαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Αλ Μασντάρ αλ Αραμπί («Η αραβική πηγή»), οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι η επίθεση έγινε από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επιδρομή.

Το Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα στόχους στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη χώρα -από το 2011 και το ξέσπασμα του πολέμου- στοχοθετώντας κυρίως αυτοκινητοπομπές και βάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των στρατευμάτων του Άσαντ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας στη Συρία, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων απάντησε «δεν σχολιάζουμε τέτοια δημοσιεύματα».

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, TASS, SPUTNIK, AΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή