Συντεταγμένη πορεία ζητεί η Φώφη Γεννηματά

Συντεταγμένη πορεία ζητεί η Φώφη Γεννηματά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά στην πρώτη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή την Κυριακή ήταν ταυτόχρονα και το «άνοιγμα» της περιόδου από τούδε και στο εξής. «Με τη σημερινή συνεδρίαση τελειώνει οριστικά η φάση των χρήσιμων και αναγκαίων μεν, αλλά χρονοβόρων εσωτερικών διευθετήσεων» είπε, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο πως από εδώ και στο εξής «υπάρχουν συντεταγμένη δομή και κεντρικά όργανα». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως γκρίνιες και διαφοροποιήσεις δεν θα είναι το ίδιο ανεκτές όπως το προηγούμενο διάστημα, που το νέο σκηνικό ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση.

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά φρόντισε με μια ισορροπημένη ομιλία να στείλει αρμοδίως μήνυμα ενότητας και να «καθησυχάσει» όλους όσοι –προεξάρχοντος του Στ. Θεοδωράκη– μιλούν για «πασοκοποίηση» του νέου φορέα. Η φράση πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας της προσπάθειάς μας», αλλά «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus», ήταν ακριβώς σε αυτήν τη λογική και ήχησε θετικά στα ώτα του εσωκομματικού ακροατηρίου. Πηγές της Σεβαστουπόλεως σημείωναν, ωστόσο, πως αυτό «μένει να φανεί και στην πράξη» περιμένοντας απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, ο Στ. Θεοδωράκης, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στις προσφυγικές δομές στη Μυτιλήνη, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του (ΣΚΑΪ) να φέρει το Ποτάμι μέσα στην εβδομάδα πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Τούτο έχει και μία πολιτική διάσταση, δείχνοντας πως το Ποτάμι ως κοινοβουλευτικό κόμμα παραμένει ενεργό.

Ο Βενιζέλος

«Αρκούν όσα είπε η πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κ.Ε.». Με αυτή τη φράση απαντούν στην «Κ» συνεργάτες της κ. Γεννηματά ερωτώμενοι για όσα είπε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του (Βήμα). Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη φορά που έθιξε και διαδικαστικά θέματα του νέου κόμματος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η διαδικασία εκλογής προέδρου «αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών κορυφής και παραγοντισμών», προσθέτοντας το ιδιαιτέρως επικριτικό «αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ενωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής». Η κ. Γεννηματά χωρίς προσωπική αναφορά στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου απάντησε μόνο στα περί ίσων αποστάσεων για τις οποίες την κατηγόρησε ο πρώην πρόεδρος, λέγοντας πως δεν έχει μιλήσει ποτέ για ίσες αποστάσεις, καθώς «δεν υπάρχει μέτρο που να μετράει την πολιτική απόσταση». Το «θέμα Βενιζέλος», πάντως, φαίνεται πως συνεχίζει να τροφοδοτεί την εσωκομματική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε πως «το Κίνημα Αλλαγής προχωράει με τους παρόντες και χθες δεν ήταν παρών ο κ. Βενιζέλος». Παράλληλα, ο Γ. Ραγκούσης εμφανίζεται ακόμα πιο ξεκάθαρος, ζητώντας από την κ. Γεννηματά να αποκηρύξει τη «δεξιά ατζέντα» του κ. Βενιζέλου και να πάρει καθαρή θέση για τη μετεκλογική στάση του Κινήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή