CNN: Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά από απολύσεις και παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας

CNN: Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά από απολύσεις και παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έναρξη της δεύτερης εβδομάδας άσκησης από τον Τζον Μπόλτον των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ, πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του συμβουλίου παραιτήθηκαν υπό την άσκηση πιέσεων, απολύθηκαν ή αποφάσισαν ν’ αποχωρήσουν, μεταδίδει το CNN.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, επικαλείται την επιθυμία του Μπόλτον να οργανώσει την δική του ομάδα, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί έστω και μία πρόσληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου για την αναπλήρωση των κενών θέσεων των αξιωματούχων που αποχωρούν. Έτσι, κλίμα ανησυχίας, αστάθειας και νευρικότητας επικρατεί μεταξύ των μελών του NSC μετά από την άφιξη του Μπόλτον. Μετά από τις αποχωρήσεις, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και μεσαία στελέχη αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει, ενώ έχουν ενημερωθεί ότι τα βιογραφικά τους εξετάζονται από το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Χθες έγινε γνωστή η αποχώρηση του Ρομπ Τζόις που ασκούσε καθήκοντα αναπληρωτή συμβούλου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, σύμφωνα με δήλωση στο CNN του Μαρκ Ραϊμόντι, ενός από τους εκπροσώπους Τύπου του NSC. “Κανένας δεν του είπε ότι πρέπει ν’ αποχωρήσει. Ο ίδιος αισθάνθηκε ότι είναι καιρός να επιστρέψει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Δεν θα γίνει άμεσα και δεν έγινε υπό εξαναγκασμό,” τόνισε ο Ραϊμόντι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο Τζόις “γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επιστρέψει στην υπηρεσία του,” ενώ θα βοηθήσει ώστε η επιστροφή του αυτή να γίνει ομαλά. Από την πλευρά του, ο ίδιος, χαρακτήρισε την άσκηση των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο ως υπευθύνου κυβερνοασφάλειας ως “μία πολύτιμη ευκαιρία.” Σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί τις ΗΠΑ μέσω της υπηρεσίας, την οποία και χαρακτηρίζει ως “σπίτι” του εδώ και 27 χρόνια.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ο προϊστάμενος του Τζόις, πρώην σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο Τομ Μπόσερτ. Η έξοδός του ήταν απροσδόκητη, όπως και του Τζόις. Ο Μπόσερτ είχε ηγηθεί ειδικού τμήματος στην NSA (Tailored Access Operations Unit) ενώ πρόσφατα, ο ίδιος θεωρήθηκε ως πιθανή επιλογή για να γίνει ο πρώτος διοικητής της υπηρεσίας, ο οποίος δεν έχει ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Ο Μπόσερτ δημοσιοποίησε τα σχέδια του να εγκαταλείψει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, λίγο πριν λάβει μέρος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με θέμα την επιτήρηση των ΗΠΑ σχετικά το κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις των Ρώσων.

Χθες το πρωί, υπήρχαν ενδείξεις αποκατάστασης του ηθικού των μελών του NSC μετά τις αποχωρήσεις και τις απολύσεις στελεχών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η είδηση της αποχώρησης του Τζόις επανέφερε το κλίμα άγχους κι ανησυχίας, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στο CNN από πολλαπλές πηγές που βρίσκονται κοντά στο NSC.

Το κλίμα αυτό της αστάθειας στο συμβούλιο καταγράφεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία σειρά έκτακτων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, από τα πυραυλικά πλήγματα κατά συριακών στόχων, μέχρι την προοπτική της διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. “Κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά δήλωσε στο CNN, μία πηγή που βρίσκεται κοντά στο NSC. “Είναι λίγο χαοτικό,” τόνισε.

Από την μεριά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την χαοτική φύση της ανάληψης των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από τον Μπόλτον, αλλά και τη νευρικότητα που προκάλεσε ο ίδιος σε μερικά από τα μέλη του.

Δύο ημέρες, μετά την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου το NSC Μάικλ Άντον, που παραιτήθηκε όταν έμαθε ότι ο Μπόλτον σχεδίαζε να τον αποπέμψει από τα καθήκοντά του, απολύθηκε ο Μπόσερτ, λίγες ώρες μετά την συμμετοχή σε διάσκεψη για την κυβερνοασφάλεια όπου εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Τραμπ. Την επόμενη ημέρα, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για θέματα στρατηγικής Νάντια Σάντλοου ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι παραιτήθηκε. Μετά από 24 ώρες, ήταν η σειρά του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ρίκι Γουάντελ, να υποβάλει την παραίτησή του. Τα δύο τελευταία στελέχη δεν θα αποχωρήσουν άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους.

Μετά τις αποχωρήσεις, ο Μπόλτον δεν έχει ανακοινώσει έστω και μία πρόσληψη, ενώ οι σύμβουλοί του, εκτός του Λευκού Οίκου κρατούν χαμηλό προφίλ σχετικά με το ποιος θα αναλάβει υψηλόβαθμα καθήκοντα στο NSC.

“Είναι λογικό για τον Μπόλτον να σκέφτεται να φέρει τους δικούς του ανθρώπους στο NBC, όπως για την στελέχωση των διευθυντικών θέσεων, που συνήθως στελεχώνονται από πρόσωπα πολιτικής επιλογής. Αυτό είναι τυπικό, δηλώνει ο Λόρεν Σούλμαν, διευθυντής αμυντικής πολιτικής στο NSC την περίοδο 2011-2012. “Ωστόσο, μία ‘εκκαθάριση’ στελεχών σε διευθυντικό επίπεδο από μέλη που προέρχονται από άλλες υπηρεσίες δεν έχει νόημα,” τόνισε ο ίδιος.

Η αρμόδια υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού του NSC αρχίζει να συγκεντρώνει βιογραφικά, προκειμένου να τα εξετάσει ο Μπόλτον. Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πέρασε τον περισσότερο χρόνο της πρώτης εβδομάδας του στον Λευκό Οίκο σε συναντήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και με τους προεδρικούς συμβούλους για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να διαμορφωθεί η στάση των ΗΠΑ για πυραυλικά πλήγματα του Σαββατοκύριακου κατά συριακών στόχων.

Ωστόσο και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του μία ομαλή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο NSC δεν φαίνεται ν’ απασχολούσε πρωταρχικά τον Μπόλτον. Έτσι, επέλεξε να μην συναντηθεί με τον αξιωματούχο του συμβουλίου στον οποίο ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ είχε αναθέσει την διαδικασία ομαλής μετάβασης των καθηκόντων. Η συνάντηση αυτή, δεν είχε γίνει μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ ο Μακμάστερ αποχώρησε οριστικά από τον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή. Ο Μπόλτον επέλεξε επίσης να μην συναντηθεί με μέλη του συμβουλίου, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι αναλυτές στην Ουάσινγκτον θεωρούν φυσικό για τον Μπόλτον να προχωρήσει στην πρόσληψη έμπιστων συμβούλων του, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί λεπτομέρειες για την ποιοτική στελέχωση της νέας σύνθεσης του συμβουλίου. Την περίοδο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ποσοστό περίπου 90% των μελών του NSC ήταν επαγγελματίες καριέρας σε κυκλική υπηρεσία ενός ή δύο ετών πριν από την επιστροφή τους στις αρχικές τους θέσεις. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημέρωση που προέρχονταν άμεσα από την συλλογή πληροφοριών και τις αναλύσεις των διευθύνσεων και τμημάτων των διαφόρων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όταν ανέλαβε ο Μακμάστερ από τον Μάικλ Φλιν, υπήρξαν απολύσεις μελών του NSC, όπως και παραιτήσεις, ενώ εκφράζονται απόψεις για την επιστροφή των ανθρώπων που απολύθηκαν από τον Μακμάστερ, τώρα που αυτός έχει αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

“Είναι μία εκκαθάριση στελεχών, μετά την εκκαθάριση που έκανε ο Μακμάστερ. Πρόκειται για μία λυπηρή εξέλιξη,” δήλωσε χαρακτηριστική πηγή που βρίσκεται κοντά στο NSC.

Στο μεταξύ, τόσο οι απολύσεις όσο και οι παραιτήσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την απουσία προσλήψεων νέων υψηλόβαθμων στελεχών, έχουν προκαλέσει κλίμα σύγχυσης κι ανησυχίας στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται ενδεικτική ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Διευθυντής Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στον Λευκό Οίκο Νταν Σκαβίνο Τζούνιορ, υποστηρίζοντας τον Μπόλτον: “Προσέξετε εσείς που διαρρέετε πληροφορίες, έρχεται ο Μπόλτον!”

Σε ρεαλιστικό επίπεδο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, η ελλιπής στελέχωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας λειτουργεί περιοριστικά τόσο ως προς την ουσιαστική ενημέρωση του προέδρου Τραμπ για τις τρέχουσες εξελίξεις, ως και προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινήσεων στην σημερινή διεθνή σκηνή. Το έλλειμμα αυτό σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν απαιτείται η συνδυαστική ανάληψη διπλωματικής και αμυντικής δράσης από την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή