Ν.Δ.: «Προχειρότητα» στα εθνικά

Ν.Δ.: «Προχειρότητα» στα εθνικά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική της αποδόμησης των κυβερνητικών χειρισμών σε κρίσιμα πεδία της εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τη στάση του Π. Καμμένου συνεχίζει η Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι αντί η κυβέρνηση να στείλει –ιδιαίτερα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο– «στιβαρό μήνυμα», εξακολουθεί να εκφράζεται με δύο φωνές τόσο στο Σκοπιανό όσο και στα ελληνοτουρκικά. Την ίδια ώρα, με αφορμή την κυβερνητική αντίδραση στις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, κύκλοι της Πειραιώς μιλούσαν για ακόμη έναν «ερασιτεχνισμό».

«Θεωρεί κανένας ότι είναι ωφέλιμος ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ως υπουργός Εθν. Αμυνας ο κ. Καμμένος;», αναρωτήθηκε για ακόμη μία φορά η Ν.Δ. διά στόματος της εκπροσώπου της: «Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι καμιάς χώρας στην περιοχή. Εχει, όμως, τη δυνατότητα και την ισχύ να περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία. Και αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να στείλει ένα στιβαρό μήνυμα. Ενα μήνυμα σοβαρό. Και να αποφεύγει διαφορετικές φωνές από το εσωτερικό της, που δεν ωφελούν την εθνική υπόθεση. Και που δεν ωφελούν τη μείωση της έντασης», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη (Alpha). Την ίδια ώρα, κύκλοι της Πειραιώς σχολίαζαν –με αφορμή τις δηλώσεις Γιλντιρίμ (αλλά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα– πως λίγες ημέρες μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε το Μαξίμου για την υπόθεση του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω, οι χθεσινές «ήξεις αφήξεις» τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται να επιβεβαιώσουν την «προχειρότητα» με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο μέτωπο του Σκοπιανού, νέα αντίδραση της Πειραιώς προκάλεσαν οι δηλώσεις των Ζόραν Ζάεφ και Nίκολα Ντιμιτρόφ, από τις οποίες προκύπτει, όπως σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ότι «τα Σκόπια αρνούνται να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, δεν δέχονται όνομα με καθολική χρήση, ενώ έφτασαν στο αδιανόητο σημείο να εφευρίσκουν ελληνικές αλυτρωτικές βλέψεις». Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, διερωτήθηκε «τι κάνει το υπ. Εξωτερικών», και επί της ουσίας το προέτρεψε, αντί να εγκαλεί τη Ν.Δ., «λες και επί πέντε μήνες φταίει η αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης», να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση» με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει «χάος» και «για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιό μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών, που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητά μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. (στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr), υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του να αλλάξει τον νόμο, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να μη διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή